De Jonge Onderzoekers – de leukste werkplaats voor techniek en wetenschap

In een voormalige school in de Dirk Huizingastraat zit stichting De Jonge Onderzoekers (DJO). Deze stichting is al een halve eeuw in trek bij voornamelijk basisscholieren die belangstelling hebben voor techniek en bètawetenschap. Met directeur Carleen Baarda en vrijwilligerscoördinator Josse Laan praat ik over de First Lego League, daar zoeken ze met spoed één of meer begeleiders voor.

Coach voor wedstrijdteam gezocht

‘De First Lego League is een internationale wedstrijd die in eerste instantie vanuit Amerika georganiseerd wordt. DJO organiseert de provinciale finale, maar helaas hebben we geen eigen deelnemend team omdat we geen begeleiders hebben,’ vertelt Carleen. ‘We willen er heel graag weer aan meedoen met een team,’ vult Josse aan. ‘Aan kinderen geen gebrek, want die willen wel.’

Soort robotmaaier

Wat houdt de wedstrijd in? ‘Je moet een legorobot bouwen en programmeren. Dat klinkt moeilijker dan het is.’ Ondertussen laten Carleen en Josse een robotje over de tafel rijden. Ter info: ze werken met Lego Mindstorms en Lego Spike. Dat is de robot-versie van Lego. Naast een Lego-basis voor een robot kun je daarop sensoren en motoren aansluiten, zodat je de robot precies kunt programmeren en opdrachten kunt laten uitvoeren, zoals jij dat wilt. Dit technische lego is geen noppen-lego en is gemakkelijk om mee te bouwen. Het programmeren gaat via de computer. Er zit geen afstandsbediening bij en is te vergelijken met een simpele robotmaaier of stofzuiger. …

Niet alleen voor jongens

‘Ja,’ legt Josse uit, ‘de meiden in het vorige team waren ook al bezig met teambuilding en T-shirts voor de wedstrijd. Ze waren super enthousiast.’ De opdrachten voeren ze uit op een grote tafel (zie foto), de robots moeten bijvoorbeeld langs de lijnen rijden of blokjes wegbrengen. Het programma is heel kindvriendelijk, vanaf 10 jaar kunnen kinderen het leren. De kinderen doen het dus zelf en hebben alleen wat coaching nodig en toezicht.

Behalve robotjes maken doet DJO veel meer, zoals hout- en metaalbewerking, Mbots programmeren, 3D printen, etc. ‘We hadden de afgelopen voorjaarsvakantie wel 200 kinderen op bezoek, en gelukkig hebben we 50 vrijwilligers rondlopen. Het is best wel uniek wat wij doen,’ vertelt Carleen trots. ‘We krijgen een exploitatiesubsidie van de gemeente en verder losse subsidies. Ook veel materiaal wordt gedoneerd. We willen graag dat alle kinderen mee kunnen doen. Mochten ouders het niet kunnen betalen dan zijn er voldoende andere mogelijkheden om ze te helpen. En dat is mooi.

Help een team te winnen en leer zelf iets van robotica

Kortom, wil jij als vrijwilliger een bijdrage leveren en iets leren van robotica. ‘Schroom niet en je mag altijd gewoon even langskomen om te kijken of het iets voor je is,’ aldus Carleen. Het wedstrijdseizoen loopt van het begin van het schooljaar tot de finale in februari en als je die wint mag het team door naar de landelijke finale in maart.

Al veel prijzen gewonnen

Dus help dat team te winnen! En aan het aantal prijsbekers te zien, natuurlijk van lego gemaakt, hebben ze al vaak gewonnen. ‘Die bekers zijn overigens niet valproof’ grinnikt Carleen, ‘iemand liet hem bij de prijsuitreiking eens vallen en het was veel werk die weer in elkaar te zetten…’

Zie de vacature: