De Magische Poort voor kinderen

Zaterdag 12 uur stromen zo’n twintig kinderen – de jongste ongeveer vijf, de oudste dertien jaar – door de Poort aan de Moesstraat. Tot vijf uur gaan ze spelen in de prachtige binnentuin, luisteren naar klankschalen en een theaterworkshop en een dansworkshop volgen. Tussendoor krijgen ze een lekkere lunch. De dag wordt gedragen door vrijwilligers. Sommigen zijn moeder van een deelnemer.

Welzijn van kinderen

De Stichting Magische Poort voor Kinderen wil bijdragen aan het welzijn van kinderen die in armoede opgroeien. Deze kinderen worden soms met veel problemen geconfronteerd en door de kinderen gratis activiteiten aan te bieden als dansen, tekenen, theater en ze te laten kennismaken met yoga en meditatie wil de Magische Poort hun draagkracht vergroten.

Klankschalen

Lodewijk smeert de broodjes, zijn dochter Liv – die voor deze gelegenheid vrolijke sproeten heeft gekregen – neemt de kinderen mee het huis in. “We gaan binnen twintig tellen onze schoenen uit doen” roept ze. De kinderen lopen op sokken de zaal in en gaan op yogamatjes liggen voor een klankschalen concert. Docent Anu vraagt de kinderen eerst wat geluid is. “Golven” roept een slimmerik. Anu vertelt later dat ze het kort houdt, maar voor kinderen kan een kwartier kan lang zijn. Toch zie je ze verstillen. Een 11-jarige jongen vertelt achteraf dat hij zelf eventjes geslapen heeft “ik droomde over sterren” zegt hij.

Lunch, theater en dans

Na de rustgevende klanken rennen de kinderen naar de tuin om te lunchen met broodjes en gezonde komkommer/paprika/selderij sticks om daarna nog maar even in de boom te klimmen. De vrijwilligers ruimen de lunch op en dan is het tijd voor of de theaterworkshop of de dansworkshop. Bij de theaterworkshop mogen alle kinderen zich voorstellen en daar gelijk een gebaar bij maken dat de rest van de groep vervolgens nadoet. “Een groot gebaar is goed, maar je mag ook een heel klein gebaar maken” zegt Sally. Sally en Shannen, die een dansworkshop geeft aan de overige kinderen, doen dit ook als vrijwilliger.

De vrijwilligers kletsen met de kinderen waarvan een aantal hier duidelijk vaker is geweest. Sommige kinderen vragen veel aandacht en het is mooi om te zien dat ze die aandacht ook echt krijgen.

Gevraagd aan een moeder wat haar kind meekrijgt van dit magische avontuur vertelt ze dat ze samen ook wel eens op de grond liggen om via YouTube een Yogasessie te doen. “Ze kan soms beter stilliggen dan ik”. Zij heeft nu een vrije middag en dat is fijn, “maar” zegt ze lachend “ik weet niet goed wat ik met die vrije tijd aan moet!”

De volgende generatie

Tot slot spreken we ook even met Lodewijk, oprichter en penningmeester van de Magische Poort voor Kinderen. “Ik kwam als penningmeester van Quiet Groningen bij de voedselbank omdat we daar kantoor hielden en zag hoe het was in deze gezinnen. Door de kinderen via  de Magische Poort te ondersteunen, ze de ervaring te geven dat ze welkom zijn en iets mee te geven wat hun kan helpen tot rust te komen en stevig op hun benen te staan, hoop ik dat de volgende generatie zichzelf beter kan redden.”

Er is bij de Magische poort voor Kinderen ruimte voor een medewerker catering, iemand die redactie doet en een ontwerper van logo’s, flyers en nieuwsbrieven.

tekst en foto: Jeanet Verveer