De penningmeester van Lewenborg

“Sommige mensen vinden geld eng” zegt Monica Helbig, penningmeester van zowel de Oude Bieb in Lewenborg als van het Bewonersplatform Lewenborg. “Dan raken ze in paniek en denken ze dat ze er niet goed in zijn, maar met wat tips en een beetje begeleiding kom je een heel eind.”

Dol op cijfers

Cijfertjes maken Monica blij, “Als kind was ik gek op monopoly” lacht ze. “Ik houd ervan om overzichtjes te maken, te analyseren, structuren en te organiseren.” Monica is alleenstaande moeder en als financieel coach heeft ze een eigen bedrijf “Cijfers en centen”. Vanwege een bedrijvenborrel een jaar of 5 geleden kwam ze een keer bij de Oude Bieb binnen lopen en raakte er zodoende bij betrokken. Toen het Bewonersplatform Lewenborg startte vroeg de Stadsdeelcoördinator of ze daar alsjeblieft ook penningmeester wilde worden.

Faciliteren

“We willen als bestuur dicht bij de mensen staan. Als mensen iets willen of ideeën hebben dan kijk ik of we dat kunnen faciliteren en ander schrijven we wel weer een fonds aan. Ik moet grip op de financiën houden en soms streng zijn, maar de mensen weten dat ze me kunnen bellen of appen als ze iets willen weten.” Monica heeft ook een paar vrijwilligers bijgestaan met hun privé financiën

Efficiënt

Als penningmeester is ze vooral bezig de dingen efficiënter, makkelijker en overzichtelijker te maken zodat het minder tijd kost ,”Ik ben van het digitale” zegt ze. Ze is ook van de bankrekeningen. Elk onderdeel van de Oude Bieb en van het Bewonersplatform heeft een eigen rekening zodat direct duidelijk is waar welk geld heen gaat en de verantwoording niet te veel tijd kost. Dit zijn zo van die dingen waar Monica uitgebreid en enthousiast over kan praten.

Aansprakelijkheid

Waar zes jaar geleden nog maar zo’n duizend euro op de begroting van de Oude Bieb stond is dat tegenwoordig meer dan een ton. En er zijn nu ook twee mensen betaald in dienst. Monica beaamd dat dit eigenlijk werk is voor een professional. “Dat de Oude Bieb zo groot is geworden is een van de redenen dat we een (betaalde) boekhouder hebben. Want als bestuur ben je best wel aansprakelijk.” Ze legt uit dat waar voorheen alleen de penningmeester aansprakelijk was, tegenwoordig het hele bestuur dat is als er fouten worden gemaakt. “Daarom hebben we ook een verzekeringsadviseur ingehuurd. Zeker als je groter wordt is het belangrijk om experts in te huren om je te helpen bij de keuzes die je maakt. Op zijn advies hebben we een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afgesloten ook met het oog op de verandering in de WBTR.”

Reglementen

Er zijn meer veranderingen. “Vroeger kon je gewoon een boekhouder uit je netwerk vragen, nu mag dat niet meer. Je moet van een paar boekhouders offertes vragen en er dan een uitkiezen. We moesten ook een bestuursreglement schrijven, functieprofielen van bestuursleden maken, opschrijven wat voor werk we uitbesteden aan de coördinator enzovoort. Hier zat veel werk en tijd in en hoewel het voor de Oude Bieb niet verkeerd was om over een aantal zaken na te denken is dit voor het veel kleinere Bewonersplatform sterk overdreven. Vanuit de gemeente is er wel enige ondersteuning, maar niet voldoende en niet wat we nodig hebben.”

Workshop en intervisie

Het mag duidelijk zijn dat het geld beheren een vak is dat je serieus moet nemen. Monica: “Het zou mooi zijn wanneer er een opleidingstraject komt voor bestuurders, of een workshop met wat diepgang en een intervisieclub zodat je elkaar kan bellen zo van ‘hoe doe jij dat nou?’”

Tekst: Jeanet Verveer
Foto: Monica Helbig