De Vakantiebank zoekt vrijwilligers

De zomervakantie begint al bijna en voor zo’n 750 gezinnen die op of onder het bijstandsniveau leven is dat een feest, want ze kunnen via de Vakantiebank kosteloos een week op vakantie. De Vakantiebank is een stichting die gerund wordt met één betaalde kracht en een aantal vrijwilligers. Er zijn in aanloop naar de vakantie dringend twee nieuwe vrijwilligers nodig: iemand voor de administratie en iemand die handig is met Facebook, Instagram en LinkedIn waarover later meer.

Groningse stichting landelijk actief

Maar eerst over de Stichting de Vakantiebank, hoe werkt dit? De stichting is ooit ontstaan vanuit de kampeerwinkel De Vrijbuiter in Roden die veel geld verdiende aan mensen die op dure vakanties gingen en een gedeelte van dit geld wilde besteden aan vakanties voor mensen die het zich niet konden veroorloven maar het net zo hard nodig hebben. De Vakantiebank werd landelijk actief nadat de NAM in het kader van de aardbevingschade 80.000 euro doneerde en de Vakantiebank alle voedselbanken in Nederland aanschreef: ‘Zijn er bij jullie gezinnen die in aanmerking komen voor onze vakanties?’

Heel veel vakanties

Inmiddels heeft de Vakantiebank 150 huisjes die door particulieren gratis worden aangeboden, 600 weken koopt de Vakantiebank in voor een lage prijs (via een sponsor) en dan heeft de Vakantiebank ook nog safari tenthuizen in eigendom. De mensen voor wie deze weken bedoelt zijn kunnen zichzelf aanmelden, of ze komen bij de Vakantiebank via een hulpverlener, een bewindvoerder of gewoon de buurvrouw. Dat kan allemaal. Ze laten zien dat ze op in aanmerking komen, bijvoorbeeld met het pasje van de Voedselbank en dan kunnen ze zich inschrijven. Hier zit wel wat administratie aan vast voor de Vakantiebank en daarom zijn nieuwe  vrijwilligers zeer welkom.

Administratieve kracht

Projectleider Pim Loeff: “We zoeken iemand die oog heeft voor administratieve klussen en dat een beetje netjes kan doen. Hij of zij wordt ingewerkt en werkt samen in een team. Binnenkort vertrekken gezinnen naar hun bestemming en soms gaan ze naar ons bellen want er is bijvoorbeeld geen kinderbedje, of de hond blijkt toch niet mee te kunnen. Bellen hoort er ook bij. Het is ook de periode dat de dankbare ansichtkaartjes en briefjes komen. Dus het is druk maar het is ook een leuke tijd.” Pim heeft het over ‘never a dull moment’ als hij praat over wat je allemaal tegen kan komen. Overigens is er een vrijwilligersvergoeding van 150 euro als je 16 uur of meer werkt. “Als je 16 uur werkt hoor je echt bij het team en vergader je mee.”

Creatieve Social Media beheerder

Pim: “We zoeken ook een creatief persoon die handig is met Social Media. Ook hier werk je in een team en je krijgt de info van anderen toegespeeld. De Vakantiebank is goed bekend bij de doelgroep maar daarbuiten is dat minder het geval en wij moeten het vooral hebben van fondsen, sponsoring en giften. Dus een goede PR is belangrijk als we aan die 1000 mensen die op de wachtlijst staan ook een vakantie willen weggeven.”

Lijkt het je leuk om hieraan mee te werken dan vind je hier de vacatures:

Administratief medewerker

Medewerker Social Media en kantoor

tekst Jeanet Verveer
foto’s De Vakantiebank