De vriendschap blijft

Emma en Hesham doen allebei mee aan het project Wake Up Your Mind! van Vluchtelingenwerk Noord Nederland. Ik ontmoet ze op de begane grond van het Forum. We nemen de roltrap en nemen plaats aan een tafeltje. Emma en Hesham drinken een muntthee en ik nip aan een flat white. Het project Wake Up Your Mind! brengt vluchtelingen in contact met Nederlandse jongeren door ze gezamenlijk activiteiten te laten organiseren. Al vroeg in het gesprek valt mij op dat Emma en Hesham met elkaar praten alsof ze oude vrienden van elkaar zijn.

Je omringen met leven

Hesham vond het leven zo saai worden tijdens de pandemie. Hij had geen college èn geen werk. Dus hij dacht: laat ik iets voor mijn omgeving doen. Hesham vertelt zelfverzekerd: ‘Het is belangrijk om je te omringen met leven. Ik heb me op veel websites aangemeld waarvan vluchtelingenwerk er een was. Ik heb de kans gekregen om de Nederlandse cultuur beter te leren kennen en om onderdeel te worden van het netwerk van Nederlanders.’ Hesham heeft een bachelor in International Business Administration en studeerde vorig jaar af. Zijn doel is om zich tijdens zijn master te specialiseren in IT. Hij komt uit Yemen.

Andere perspectieven

Emma zocht vooral naar contact met leeftijdsgenoten uit andere culturen en kwam toen dit project tegen. Dit jaar kon ze dit project perfect combineren met haar studie psychologie. Ze legt uit wat de waarde is van het project. Ze is een heldere spreker. ‘Er is weinig verbinding tussen jongeren uit Nederland en daarbuiten en daarvoor krijgen we ook weinig kansen. Dit project lost dat probleem op. Je komt in aanraking met andere perspectieven, want we hebben allemaal een andere achtergrond. Het is een nieuwe manier om een groep mensen te leren kennen die je normaal niet zo snel tegenkomt.’

Dagelijkse routine en eten

Ze vertellen dat ze regelmatig in de stad afspreken. Onder het genot van een gezellig drankje kletsen ze met elkaar over van alles en nog wat. Emma lacht: ‘Niks is te gek. We praten over verschillende culturen en bovendien gaat het vaak over eten. Hesham voegt enthousiast toe: ‘We praten ook over onze dagelijkse routine; gewoon over hoe onze dag was.’ Ook praten ze weleens over serieuze onderwerpen zoals religie. Hesham: ‘De meeste mensen in het Westen zijn heel erg open over het feit dat ze nergens in geloven. We hebben het er een keer over gehad en daarin zit wel een verschil.’ Emma en Hesham geven aan dat het niet uitmaakt of ze het eens zijn of niet. De vriendschap blijft en het verandert niet hoe ze over de ander denken.

Kleinere groepjes snellere beslissingen

De groep is momenteel bezig met het organiseren van een sport- en cultuurdag op het AZC in Hoogeveen. Ze hebben zichzelf opgedeeld in 4 groepen: competitie, eten, sport en muziek. Emma: ‘Door in kleinere groepjes te werken kunnen we gemakkelijker beslissingen nemen. Ik zit zelf in de muziekgroep en we zitten erover te denken om een karaoke-evenement te organiseren. Het wordt mij duidelijk dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen binnen de groep en dat het project echt om kameraadschap draait.

Als het je wat lijkt om ook met iemand samen een project te starten bij Wake Up Your Mind! kan je je hier aanmelden