De wind door je haren op de riksja

Misschien heb je ze wel eens zien rijden door de stad of in de omgeving: een bakfiets met vóór in de bak één of twee passagiers. Blije, frisse gezichten en wind door de haren. Bij mooi weer een opvallende rode huif tegen de zon. Misschien was Henk Obbink de bestuurder van deze moderne riksja. Hij fietst al drie jaar met ouderen. Hij fietst voor Fietsen Alle Jaren.

In het bakkie

Fietsen Alle Jaren is een initiatief van de Fietsersbond. Vrijwilligers nemen ouderen, die zelf niet meer kunnen fietsen, maar wel graag dat gevoel ervaren van buiten zijn en de stad aan je voorbij zien trekken, mee naar buiten. De stad in, of de stad uit. Langs plekken waar ze gewoond hebben, waar ze werkten, winkelden of naar school gingen, waar familie woonde. Dan komen de verhalen los en dat maakt het ritje ook voor de riksjabestuurder elke keer weer bijzonder. “Maar als het stil is in het bakkie dan is het ook goed,” vind Henk, dan geniet hij gewoon van de omgeving.

Piloot

Henk werkte voor een koepelorganisatie in de ouderenzorg. Toen dat werk ophield was hij blij met zijn nieuwe vrijheid, maar hij wilde wel iets blijven doen, iets waar zijn hart naar uitgaat, iets dat enig maatschappelijk nut heeft.
Zo’n vier jaar geleden las hij een oproep van de Fietsersbond voor initiatiefnemers voor een Groningse afdeling van Fietsen Alle Jaren. Samen met een paar mensen van de gemeente en iemand van de Fietsersbond richtte hij de Groningse afdeling op. Drie jaar geleden was de officiële opening. Sindsdien rijden er twee riksja’s rond en mag Henk zich naast bestuurslid, als riksjabestuurder ook nog ‘piloot’ noemen.

Iets te vieren

“In het begin dachten we dat de boekingen zo wel binnen zouden stromen,” vertelt Henk, “maar we moeten er echt zelf wel achteraan. De medewerkers van de zorginstellingen hebben het druk en denken zelf niet altijd aan deze mogelijkheid.”

Inmiddels is er genoeg belangstelling. “Toen afgelopen zomer de teugels wat gevierd werden, was het hupsakee, naar buiten.” Het is mogelijk om via de website een tochtje te boeken voor je oude vader, moeder, oom of tante. Om iets te vieren of gewoon omdat ze naar buiten willen. Maar de vrijwilligers bieden ook zelf hun diensten aan bij de zorginstellingen. Bij geschikt weer zijn de vier piloten ongeveer twee dagdelen in de week aan het fietsen. Ze delen zelf hun week in.

Gezocht

De Groningse afdeling spaart voor een derde riksja, ze wil wel groeien. De afdeling zoekt dan ook vrijwilligers als piloot en voor het bestuur.

Als piloot moet je natuurlijk affiniteit hebben met de doelgroep en het fijn vinden om te fietsen, “en ja, je moet over een goede conditie beschikken. De fietsen zijn dan wel elektrisch ondersteund, je rijdt toch met twee personen voor op de fiets.” Ook moet je handig zijn in het verkeer, “ruimte in durven nemen.” De piloten krijgen een instructie voordat ze met hun eerste klanten op pad gaan.

Als bestuurslid moet je vooral affiniteit hebben met ouderen. “En: een netwerk in zorg en welzijn zou mooi zijn, maar hoeft niet per se.”

tekst: Leonie Barnier

foto: Henk Obbink