Dit project is uniek

Hij is coördinator van het programma in regio Noord van Fair Future Generators en dat is niet voor niets, want hij komt zelf oorspronkelijk uit Groningen. Rico was altijd al vrijwilliger bij Jongeren Milieu Actief (JMA), de jongerenbeweging van Milieudefensie en was daar zelfs voorzitter van het bestuur. Daarna solliciteerde hij als coach voor Fair Future Generators. Nu loopt hij al tweeënhalf jaar rond bij Milieudefensie en is bekend met alle facetten van het jeugdprogramma Fair Future Generators en hij zoekt vrijwilligers:

Een plek voor zoveel mogelijk jongeren

Als ik Rico vraag hoe het project in ontstaan, legt hij uit dat het project is opgezet om meer verschillende jongeren te betrekken bij de klimaatbeweging. Ze merken dat de klimaatbeweging een publiek aantrekt dat niet representatief is voor de rest van Nederland. “Met dit programma willen we expliciet een plek bieden aan mensen buiten de randstad, met een migratie achtergrond of jongeren die zijn vastgelopen in de opleiding. Daarom ben ik heel blij dat we nu ook in Noord en Zuid-Nederland aan de slag gaan. De insteek is dat we een plek willen bieden aan zoveel mogelijk jongeren die zich zorgen maken vanwege klimaatverandering.” Tijdens dit project krijg je dé kans om te werken aan je skills, je cv en om je netwerk te vergroten.

Toffe projecten in Groningen

In Groningen lopen een aantal toffe projecten waar je aan mee kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld van alles leren over hoe je een voedselbos opzet bij Stichting Plukn. Daarnaast leer je ook hoe zo’n project meer bekendheid kan geven. Je bouwt  bovendien een band op met de mensen die daar in de buurt wonen. Rico vertelt dat je ook bij Paradigm aan de slag kunt gaan. Je gaat er dan voor zorgen dat er meer omgekeken wordt naar de biodiversiteit op het terrein.

Wandelende tuin

Via Tuin in Stad loopt ook nog een ander project waarbij je echt het gesprek aanknoopt met buurtbewoners. Rico vertelt: “Daarbij wandel je met een tuin door de stad. Het is een soort bomenperk met een boom erin en allemaal plantjes daaromheen. Aan de zijkant zitten bankjes. Lopend kun je het voortbewegen en dat zetten we neer in buurten waar weinig groen is. Dan ga je vervolgens met buurtbewoner in gesprek over wat groen voor jou betekent. Dat is een heel tof project in Groningen.”

Hoop en voldoening

De jongeren die meedoen zeggen vaak dat ze het fijn vonden om onderdeel te zijn van de grotere groep. Daarnaast is nieuwe vrienden maken ook een leuk bijverschijnsel van het programma. Ook merken ze dat er serieuze stappen worden gezet. Wat vindt Rico het mooiste aan het project? “Aan het einde van het project blikken ze terug op wat ze hebben gedaan en geleerd en dan zijn ze enorm dankbaar. Ze geven dan ook aan hoe ze dit in de rest van hun leven willen toepassen en daar komen zulke fantastische ideeën uit. Dat inspireert mij enorm en geeft me hoop en voldoening.”

Tekst: Marilisa van Herksen
Film: Rico