Doe mee met Winterwelvaart

Vorig jaar kregen ze op de avond van dag 1 van Winterwelvaart te horen dat ze moesten stoppen vanwege de lockdown. Dit jaar is WinterWelVaart er weer als vanouds en ‘de sfeer is weer terug’  hoor ik als ik met de vrijwilligers praat. De voorbereiding van dit festival begon in september en 16, 17 en 18 december gaan ze los. De schepen, de Akerk en Museum aan de A zijn een weekend lang een podium voor theater, muziek, poëzie, lezingen en workshops. Dit jaar is het thema ‘Trots op de Groninger A’s’.

Het festivalvirus

Daan werkt al zo’n acht jaar mee aan WinterWelVaart, begonnen als vrijwilliger achter de bar is hij nu (naast zijn betaalde baan) ‘opgeklommen’ tot hoofd Horeca. Renee is vrijwilliger coördinator naast haar betaalde baan. Dit zijn beide mensen die van festivals houden. Want Daan vindt je ook als vrijwilliger bij Noorderzon en Eurosonic en ook Renee houdt van festivals. Zij begon in 2018 in de Horeca op Noorderzon en afgelopen jaar was ze (betaalde) vrijwilliger coördinator bij het festival ‘Terug naar het Begin’. Daan kende ze al want tja ze werkten zomer 2019 beide in de Horeca tijdens Noorderzon. “Het is als een virus, als je dat eenmaal te pakken krijgt raak je het niet meer kwijt” zegt Daan. Achter de bar te staan is heel hard werken, maar het contact met bezoekers en met andere vrijwilligers, het idee dat je samen iets op poten zet, de gezelligheid en het feit dat het gewoon een heel leuk feestje is maakt dat vrijwilligers elk jaar weer terugkomen.

Het festivalteam

Renee: “Het leuke van werken met vrijwilligers vind ik dat iedereen zo zijn eigen reden heeft om mee te doen en alle soorten en leeftijden zijn vertegenwoordigd. Als vrijwilliger wordt je snel hecht met andere vrijwilligers. Je werkt samen naar iets toe en dat geeft veel voldoening.” Als ervaren festival vrijwilliger legt Daan uit dat het niet veel uitmaakt of het een groot of klein festival is, “Je moet dezelfde keuzes maken en beslissingen nemen, maar het is fijn dat we in een team werken. Je moet gewoon in het diepe springen.”

Vrijwilligers zijn welkom

Als je naar Daan luistert dan is het duidelijk dat het virus hem te pakken heeft. “Het is compleet uit de klauwen gelopen” hoor ik hem zeggen, maar hij geniet ervan. “Je krijgt de kans om een kijkje achter de schermen nemen en ik heb door dit vrijwilligerswerk geleerd om projectmatig te werken. Zo heb ik er skills bij gekregen en dat maakt mijn CV ook wat breder”. WinterWelVaart heeft zo’n 50 tot 60 vrijwilligers per dag nodig, Bouwers/brekers, runners, bemanning/vrouwing van het informatiepunt, artiestenbegeleiders/locatiemanager schepen, verkeersbegeleiders en Area Managers en dan nog de Horeca medewerkers. (Lees hier meer over de verschillende taken). Horecamedewerkers zijn er genoeg vertelt Daan, maar voor de andere taken zijn nog wat vrijwilligers nodig.

Meedoen?

Het festival duurt drie dagen, maar je hoeft niet drie dagen aanwezig te zijn, je kan ook een dagdeel komen. Renee: “We doen ons best voor iedereen die zich aanmeldt iets te vinden waar hij of zij het naar de zin heeft. Je krijgt duidelijk te horen wat je moet doen, een telefoonnummer voor als je er niet uitkomt en de naam van degene die jouw aanspreekpunt is.” Dus als je mee wil doen met een feestje dan ben je van harte welkom. Je kunt hier een formulier invullen, opsturen en ..  ’spring in het diepe’ zou ik zeggen!

Tekst Jeanet Verveer
Beeld: Winterwelvaart