Durf jij het aan in het oude politiebureau?

Geroezemoes uit de keuken, het buffet en de eetruimten. We zijn in het voormalige politiebureau aan de Zaagmuldersweg 3 in Stad. Dit gebouw uit de jaren dertig is omgetoverd tot het knusse  ‘Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau’. Hier is een vacature voor een medewerker in de bediening en de keuken. De cameraman en ik zijn benieuwd hoe dat werk Ineke Bossinga (58) en Alex Jansen (36) bevalt.

Werkproject van WerkPro

Het Oude Politiebureau biedt een werkervaringsproject via WerkPro en is sinds 2,5 jaar de voortzetting van het restaurant in het voormalige Treslinghuis. Alex werkte daar ook al, maar voor Ineke is werken in een restaurant nieuw.

Past als een jas

Omgaan met mensen en maatschappelijk iets nuttigs doen, zeggen beide medewerkers, als ik vraag wat hen motiveert om dit werk hier te doen. Ineke werkte elders al voor WerkPro en twijfelde erg of ze het horecawerk wel aankon.  “Nou, dat viel mij 1000% mee”, glimt Ineke. Alex is opgeleid in de horeca, kan niet goed thuiszitten en heeft uitdagingen buitenshuis nodig. Het Oude Politiebureau past hem als een jas.

Positief bezig

Gasten verwelkomen, een bestelling opnemen, barwerkzaamheden, uitserveren, afrekenen en opruimen zijn de taken van bedieningsmedewerkers. De complimenten die zij voor hun werk ontvangen, worden nadrukkelijk met de keukenbrigade gedeeld. De onderlinge samenwerking zorgt niet alleen voor een gezellige werksfeer en zinnig werk, maar geeft het team ook vrijheid en plezier. Ieder zet zich naar vermogen in. “Wij zijn er blij mee, dat we positief bezig zijn.” vat Alex de leuke kanten van dit werk samen. En als iemand het zwaar heeft, dan is projectleider Miranda Dontje er als back-up.

Met gasten omgaan

Als ik vraag naar ervaringen veert Alex op: “Ik leer hier elke dag bij, zoals mezelf in toom houden en rustig blijven. In ons team houden we elkaar scherp en  leiden we elkaar ook op.” Naast de vaktrucjes leren de vrijwilligers ook om beter met gasten om te gaan. Ineke leerde zichzelf een time-out te gunnen, terwijl Alex zijn presentatie verbeterde.

Sociale vaardigheden

Het werk heeft ook bijgedragen aan  hun persoonlijke ontwikkeling. Ineke vertelt trots dat ze dienstbaarder is geworden, meer een echte gastvrouw en dat haar sociale vaardigheden zijn verbeterd. Ineke zegt het zo: “ik kreeg door dit werk meer zelfvertrouwen en praat nu veel meer.” Alex praatte juist graag en veel, had moeite met zijn vrijheid, maar is geduldiger en vriendelijker geworden, waardoor hij gemakkelijker samenwerkt.

De volgende stap

Ineke is optimistisch over haar toekomst en zegt vol zelfvertrouwen dat ze vaak merkt dat ze meer kan dan ze zelf  denkt. Via WerkPro bood de Gemeente Groningen haar een basisbaan voor 32 uur aan om wijkbewoners te ondersteunen. “Met de ervaringen die ik hier opdoe, kan ik dat nu wel aan.”
Alex ziet ook dat de ervaringen en de zelfkennis die hij opdeed, goed bruikbaar zijn buiten de horeca. Hij gaat binnenkort één dag per week  via WerkPro bij Brouwerij De Prael aan de slag om het bierbrouwproces te leren en om rondleidingen te geven. Hij heeft er zin in: ”Ik heb mezelf beter leren kennen en doe er mijn voordeel mee!”

Beeld en geluid: Bart Nieuwold
Tekst en foto: Gerard van Duinen