Een Coach voor brugklassers met heel veel ervaring

Voor sommige kinderen is de overgang van groep acht naar de brugklas lastig. In deze gevallen kan een coach van Coach4you behulpzaam zijn. Zij begeleiden het kind in het eerste jaar van de middelbare school. Emmy van der Werff (71) is zo’n coach en inmiddels met haar negende kind ’bezig’.

Tot 2004 werkte Emmy als welzijnswerker opvoedingsondersteuning bij Stichting Wing. Emmy: “Stichting Wing ging failliet en ik werd werkloos. Ik vond dat het zonde was als onze kennis verloren zou gaan en daarom zijn we gaan werken met asielzoekers die destijds in het Formule 1 hotel zaten en waar niets mee gebeurde.” Sinds 2007 werkt Emmy voor Coach4you.

Scheepvaartmuseum

Emmy komt een keer per week bij het kind thuis. “Als ik voor de eerste keer bij iemand binnen kom tast ik het even af. Het is belangrijk dat je hun vertrouwen wint en je komt weliswaar voor het kind, maar je moet de ouders natuurlijk niet negeren. De insteek is vooral dat het kind via het huiswerk gecoacht wordt. Wat heb je voor huiswerk deze week? Wat vind je moeilijk? Zullen we daar dan nog even extra naar kijken? We doen soms (educatieve) spelletjes en we vragen de kinderen ook wat ze doen in hun vrije tijd. Als ik dan hoor dat een kind nog nooit Vinkhuizen uit is geweest, gaan we samen fietsen door de stad. Zijn ouders hadden misschien geen fiets. Ik ben ook wel eens met iemand naar het Noordelijk Scheepvaartmuseum geweest, omdat hij zo geïnteresseerd was in scheepsbouw. Soms kook ik met een kind.  Niet alle coaches doen dit soort dingen, maar je maakt toch ook uitstapjes met je eigen kinderen?”

Migratieachtergrond

Emmy werkt vaak in gezinnen met een migratieachtergrond. Voor veel van die ouders is het Nederlandse schoolsysteem vreemd. Eventueel gaat de coach mee naar een ouderavond. Emmy: “Voor deze  ouders lijkt het schoolsysteem hier heel vrij. Het gaat hier heel anders aan toe en ze zijn dankbaar voor het steuntje in de rug. Soms verwachten die ouders heel veel van hun kind, omdat ze zelf niet de kans hadden om goed onderwijs te volgen. Bij ons staat het kind centraal; dat moet gelukkig zijn.”

Intervisie en scholing

Meermalen benadrukt Emmy hoe belangrijk de intervisie en scholing is die de coaches krijgen. “Je moet je ervaringen ergens kwijt kunnen. Sommige families waar ik kom hebben problemen. Je hebt soms ook iemand nodig die tegen je zegt ‘waarom laat je het gezin niet los? Zij hangen erg aan jou, maar jij hangt ook aan hen’. Dat soort opmerkingen zijn heel behulpzaam.”

Op de vraag waarom ze dit werk doet, antwoordt Emmy “Ik doe mijn hele leven al vrijwilligerswerk, ook toen ik nog jonge kinderen had. Dat vind ik heel normaal. Sommigen zetten er wel eens vraagtekens bij: ‘doe je dat allemaal onbetaald?’ vragen ze dan. Ik ben natuurlijk wat ouder en dan kom ik binnen met mijn witte kop, maar het gaat vanzelf. Ik heb ondertussen zoveel ervaring dat ik contact kan maken in de gekste situaties.”

https://coach4yougroningen.nl/

Tekst: Jeanet

Foto: Coach4you