Een gaaf Technisch en Creatief Jeugdcentrum  

Aan doorzettingsvermogen geen gebrek bij het bestuur van Jeugdcentrum SCN aan de Travertijnstraat in Vinkhuizen. Eerst zaten ze in een boot, daarna in een pizzeria, vervolgens in een oud Colosseum en nu zijn ze gevestigd in een oude school in het Noorden van stad Groningen. In de nabije toekomst zijn ze helaas  genoodzaakt om weer een andere locatie te zoeken. Toch zegt het feit dat ze al 15 jaar bestaan meer dan genoeg over de drive en de ambitie van  alle vrijwilligers die het jeugdcentrum gaande houden. We interviewen Caitlin (23) en Leon (26) die als vrijwilligers aan het project verbonden zijn, naast hun stage en baan.

Van  escaperoom-apps tot een vuurplaats

Met het project bereiken ze zo’n 100 jongeren tussen de 12 en 24 jaar uit de wijk en zorgen ze voor een sociale, creatieve en prikkelende omgeving waar iedereen welkom is. Als we rondgeleid worden door de oude school, zien we de bezieling. Het is er prachtig. In de gangen hangen kleurrijke lichtjes en de verschillende lokalen zijn stuk voor stuk omgetoverd tot creatieve, muzikale of technische ruimten met enorm veel mooie werkstukken en spullen waar de jongeren mee aan de slag kunnen. Er staan banken voor theater of om te chillen, er is een pooltafel en ze kunnen sleutelen aan motoren. Er is ook een buitenplek met waterpistolen, badminton en een vuurplaats.

Je welkom voelen

Caitlin kwam zelf als deelnemende jongere binnen bij SCN. “De eerste keer dat ik hier kwam, vond ik het heel spannend. Er waren privé bij mij toen ook wel een aantal dingen gaande.” Ze werd zo vriendelijk ontvangen, dat ze zich direct welkom voelde. Caitlin: “Ik merk dat ik door dit werk meer in mijn kracht ben komen te staan. Ik ben gaan ontdekken waar mijn kwaliteiten liggen en dat kan ik meenemen naar mijn stage en mijn toekomstig werk. Het is heel mooi om dit weer aan anderen door te kunnen geven.”

Je passie vinden

Leon was door zijn docent naar SCN gestuurd. Hij deed destijds een ICT-opleidingen en zijn begeleider spoorde hem aan eens een kijkje te gaan nemen aan de Travertijnstraat. Lachend: “Die docent zei tegen me dat ik helemaal niet zo’n goede ICT’er was en dat was ik ook niet. Ik merkte dat het werken met jongeren veel beter bij me past. Dit vrijwilligerswerk heeft me in de juiste richting geduwd. Het heeft mijn complete leven aangepakt en hervormd. SCN is Het is een plek waar je gewoon heen kan om in één klap al je vrienden te ontmoeten. Ook is het een waardevolle plek om jongeren naar toe te brengen om ze van de straat te houden.” Inmiddels doet Leon jeugdwerk in Baflo

Vrijwilligers

Ook al wordt het bestuur inmiddels ondersteund  door zo’n 35 vrijwilligers, ze kunnen nog steeds hulp gebruiken. “Omdat we graag willen groeien en geen enkele jongere willen uitsluiten, zijn we op zoek naar meer stabiliteit binnen de vrijwilligersgroep.” zegt Caitlin.  “Ervaring is welkom, maar is niet nodig. Ongeacht welk verhaal of rugzakje je ook bij je draagt. Het is allemaal goed. Als je open en zonder oordeel met jongeren kunt omgaan dan pas je hier prima.” Ook vakmensen, bijvoorbeeld mensen die verstand hebben van motortechniek kunnen ze goed gebruiken.

SCN zoekt een activiteitenbegeleider met talent op technisch, muzikaal of sociaal vlak.

Tekst en beeld Marjanne Wiersma