Een maatje heeft er zin in

Renske (Pabo student) is maatje bij ZINN, een woonzorgcentrum voor ouderen. Ze doet vrijwilligerswerk bij ZINN locatie De Brink en maakt op de dagen dat zij hier aanwezig is wandelend met bewoners heel wat kilometers. Ze neemt eerst de ene bewoner in een rolstoel mee naar buiten en brengt die weer terug en wandelt vervolgens nog met een andere bewoner. Wanneer het slechter weer is drinkt zij met hen een kopje thee en maakt een praatje of doet een spelletje. Bijvoorbeeld Memory. Renske vertelt lachend: “Ik vind het soms een beetje lastig dat ik daar zo goed in ben, maar met Rummikub word ik ingemaakt dus dat is leuk.”

Eén op één contact

Renske vertelt dat de bewoners vooral het één op één contact missen. “Ik heb veel respect gekregen voor de zorgmedewerkers. Ze werken heel hard en doen de hele dag door heel veel zorgtaken. Daardoor hebben zij niet altijd ruimte om leuke dingen te doen met bewoners. Vrijwilligers hebben die ruimte wel.” Renske komt ’s morgens om tien uur en blijft tot ongeveer halfvijf. “In de ochtend beginnen we eerst beneden in de hal bij de grote vleugel voor een uurtje zang: ‘De vrolijke noot’. Daar breng ik de bewoners dan in hun rolstoel naartoe en help hen met de liedboekjes. Daarna ga ik naar boven naar de huiskamer op een afdeling waar een groep van acht mensen woont. Ik vraag altijd waar behoefte aan is. Bewoners vinden het leuk om over vroeger praten en daar vraag ik dan ook naar: “Wat deed u vroeger?” En ze zijn trouwens ook nieuwsgierig naar mij, Ze willen weten wat ik doe en waar ik vandaan kom. Het mooie van deze gesprekjes is dat je zo een andere kijk op de wereld en jezelf krijgt en dat vind ik zelf erg leuk.”

Filosofie

“Ik wilde er een half jaartje tussenuit om echt iets voor mezelf te doen. Dat is de minor filosofie geworden en daar kreeg ik de opdracht om iets te gaan doen dat helemaal buiten mijn belevingswereld ligt. Dat werd al gauw iets met oudere mensen. En zo ben ik na wat zoeken op de vacaturewebsite van link050 bij ZINN terecht gekomen. Het leukste is dat je de mensen langzamerhand leert kennen en een beetje een band met ze opbouwt. Een gesprek of wandeling van een halfuurtje kan iemands hele dag opvrolijken en wat dat betreft is het heel dankbaar werk. Het voelt ook goed om iets voor anderen te doen want je zit zelf toch wel heel erg in je eigen bubbel.”

Levenslessen

“In het begin zijn het nog wel oppervlakkige gesprekken, maar als je elkaar beter leert kennen gaan we soms ook de diepte in. We hebben het dan over levensvragen en dat heeft dan wel met filosofie te maken. Je krijg ook wel wat levenslessen: “Geniet van het leven want het is zo voorbij” zeggen de bewoners. Ik heb ook geleerd om geduldig te zijn, want het gaat hier natuurlijk allemaal heel langzaam. Ben zelf een beetje een gehaast persoon dus daar heb ik wel aan moeten wennen.”

Renske is enthousiast over haar vrijwilligerswerk bij ZINN. Ze wist zelfs haar huisgenote over te halen ook vrijwilliger bij ZINN te worden. Wil jij ook vrijwilligerswerk doen bij ZINN? Kijk op https://www.zinnzorg.nl/vrijwilligerswerk/ of bekijk de openstaande vacatures van ZINN hier.

tekst en foto: Jeanet Verveer,  maart 2022