Een maatje hoort erbij

Lisette is het maatje van Charlotte die als tweejarige een hersenbloeding kreeg. Charlotte heeft een scootmobiel en woont in Groningen. Lisette heeft een baan in Groningen, maar woont elders. Ze heeft ook drie nog heel jonge kinderen. De vraag is vervolgens hoe Lisette in haar drukke leven tijd en aandacht vindt voor haar maatje? Maar eerst iets over Charlotte.

Charlotte

Charlotte is vanwege haar hersenbloeding gedeeltelijk verlamd, ze woont zelfstandig maar krijgt begeleiding. De dingen kunnen soms ook psychisch teveel of te spannend voor haar zijn. Ze heeft weinig contact met haar familie en haar kringetje is best wel klein. Soms is het eenzaam in de weekenden of feestdagen omdat medebewoners naar familie gaan en zij niet. De begeleiding doet wat ze kan en dat is best veel maar er blijven dingen waar ze iemand anders voor nodig heeft. En hier kwam Lisette om de hoek kijken want Charlotte wilde graag samen met iemand boodschappen doen en koken. En een karretje in de winkel duwen was lastig voor haar.

Lisette

Lisette hoorde in de kerk dat er iemand nodig was om een meisje een keer te helpen met boodschappen doen. “Kleine moeite” dacht Lisette en zo was er het eerste contact. “Het was niet zo dat ik erover had gedacht om vrijwilligerswerk te gaan doen, het kwam gewoon op mijn pad”. Lisette had toen net een eerste babietje van drie maanden en Charlotte weet nog goed dat ze dit babietje de fles mocht geven. Inmiddels, vijf jaar verder, heeft Lisette drie kinderen en is er nog steeds contact met Charlotte. Er zijn wel een paar dingen veranderd.

Sinterklaas

In het begin zagen ze elkaar elke twee weken, nu zien ze elkaar minder vaak en doen ze ook geen boodschappen meer samen. Lisette: “Uiteindelijk is ze een onderdeel van mijn leven geworden. Ik heb het zo geregeld dat het voor mij te doen is. Charlotte komt regelmatig bij mij thuis en dan doet ze spelletjes met de kinderen, ze komt op hun verjaardag, we koken wel eens samen of we drinken ergens iets. Altijd met de kinderen. Als ze bij ons is hoef ik haar niet in m’n eentje te vermaken, dat is heel leuk. Het is een wisselwerking. Ze geniet van de aandacht van de kinderen en de kinderen vinden het ook leuk. Ze viert Sinterklaas met ons gezin en dan heeft ze altijd cadeautjes en gedichtjes, dat is echt heel lief. Ik kreeg vorig jaar nog een kaartje van haar, dat ze Sinterklaas zo leuk vond.

Een waardevol contact

Lisette vertelt dat toen haar eigen leven drukker werd ze daar open over is geweest naar Charlotte toe. Lisette. “Het is belangrijk dat je naar je eigen leven kijkt zo van:  wat is er mogelijk?  En vanuit die vraag hebben we gezocht naar iets wat passend is voor ons beiden.” Ze noemt het een waardevol contact: “Charlotte krijgt een inkijkje in het gezin en wij krijgen iets mee van haar leven waar wij normaal geen weet van hebben. Ik vind het fascinerend hoe ze in het leven staat. Ze heeft een hoop meegemaakt.”

Er worden veel maatjes gevraagd, de vacatures voor maatjeswerk staan bij link050 op deze  plek allemaal bij elkaar

 

Tekst en foto Jeanet Verveer

december 2021