Een nieuwe start vanuit Het Overweeghuis

Na het sluiten van de Groningse tippelzone wilden verschillende vrouwen uit de prostitutie. Maar hoe doe je dat, zonder netwerk? In Het Overweeghuis worden ze ondersteund bij het maken van nieuwe plannen. Harriët Hordijk coördineert het huishouden en ziet wat dat voor de vrouwen betekent: “Hier worden ze niet aan het verleden herinnerd. Ze hebben hun eigen kamer en kunnen gewoon van vrouw tot vrouw een kopje koffie drinken in een huiselijke sfeer.”

Het opvanghuis biedt onderdak aan  5 à 6 vrouwen en twee studenten; die laatsten zorgen voor stabiliteit. Daarnaast zijn er overdag professionals en dag en nacht vrijwilligers aanwezig om het huishouden en de vrouwen te ondersteunen.

“De reguliere zorg is vaak een stap te ver,” geeft Harriët aan. “Veel vrouwen hebben tijd nodig om te overwegen of zij uit de prostitutie willen stappen. Zij kunnen niet direct aangifte doen tegen hun pooier. Bovendien zijn veel vrouwen verslaafd geraakt om het prostitutiewerk te overleven en kunnen zij niet direct hun drugsgebruik stopzetten. Daarom zijn wij een soort tussenstation. Gecontroleerd drugsgebruik is hier toegestaan terwijl we samen kijken wat de volgende stappen voor ze kunnen zijn.”

Poetsen en plezier

“Overdag willen we de vrouwen zo veel mogelijk betrekken bij de dagelijkse dingen. We maken samen schoon en we halen boodschappen. Het is natuurlijk hun huis, niet een hotel. Maar we doen ook vaak spelletjes samen, zoals Rummikub. Dat vinden ze helemaal geweldig! En we hebben een knutseldoos. Sommige vrouwen vinden het leuk om samen sieraden te maken of te schilderen; dat werkt als een soort therapie. Verder helpen we ze natuurlijk met praktische dingen. Bijvoorbeeld zaken die op het gemeentehuis geregeld moeten worden. Of het uitzoeken en aanvragen van een nieuwe opleiding.”

‘s Avonds wordt er samen gekookt: “Het praat lekker makkelijk als je samen bezig bent. Dan merk je dat er allemaal verhalen komen. Over familie en thuis. We zijn ook bezig met een activiteitenrooster. Binnenkort gaat één van de vrijwilligers bijvoorbeeld yogalessen geven. Iedereen kan zijn of haar passie inbrengen.”

Weer gewaardeerd

Zelf heeft Harriët altijd al iets met kwetsbare vrouwen gehad: “Ik heb een eigen schoonheidssalon en ik merkte al snel dat ik meer met de binnenkant van de vrouw bezig was dan met de buitenkant. Wat ik bij Het Overweeghuis leer is dat je er gewoon moet zijn voor de vrouwen. Het huiselijke en de aandacht die we hier bieden doet ze veel.”

“Dankzij steun van Stichting HORNBACH helpt en een heel team vrijwilligers hebben we nu bijvoorbeeld een prachtige tuin met moestuin. Dan beseffen de vrouwen: ‘Dit doen ze allemaal voor ons.’ Ze zijn natuurlijk lange tijd als uitschot behandeld. Nooit als vrouw gezien. Hier voelen ze zich weer gewaardeerd.”

Lef met een glimlach

“Om dit werk te kunnen doen moet je vriendelijk en begripvol zijn, maar ook wel een beetje ballen hebben,” erkent Harriët. “Vanwege de doelgroep zijn we bewust op zoek naar vrouwelijke vrijwilligers.” Zo ontvangen de vrouwen die in de prostitutie vastlopen niet alleen een bed en een dak, maar ontstaat er ook een alternatief netwerk van vriendinnen en kennissen.

Meehelpen?

Het Overweeghuis kan je hulp goed gebruiken. Wil je de vrouwen en het huishouden ondersteunen?

https://overweeghuisgroningen.nl/

Tekst en foto: Ayla Kangur