Een online Buddy voor kinderen met gescheiden ouders

Als je ouders gaan scheiden verandert er veel in leven. Alles wat veilig en vertrouwd voelde wordt ineens anders. Er met iemand over praten kan je door deze tijd helpen. Iemand die weet waar je het over hebt en die goed kan luisteren, advies kan geven en vragen kan beantwoorden. Stichting Villa Pinedo is opgericht met precies dat doel. En dat luisterende oor is een jongere (tot 27 jaar) die hetzelfde heeft meegemaakt.

De Website

Villa Pinedo heeft een prachtige website met een boodschap voor kinderen, potentiële Buddies, hulpverleners en ouders. Er staan brieven op aan kinderen en aan ouders die gaan scheiden. Voor kinderen is er de mogelijkheid om via het forum een vraag te stellen en ze kunnen om een online Buddy vragen. Met een Buddy kan je appen over de dingen die je bezig houden en als je appen lastig vindt kan je natuurlijk ook een spraakbericht of foto’s sturen.

 Een basistraining en verdiepingstraining

Puck (22) student hier in Groningen is al drie jaar Buddy. “ik wilde graag vrijwilligerswerk doen en dit in een andere hoek zoeken dan mijn studie rechten.” Ze vertelt dat ze na haar aanmelding eerst een basistraining deed bij Villa Pinedo, samen met andere nieuwe Buddies en na drie maanden nog een verdiepingstraining. “Daar hoor je hoe het Buddy programma werkt, dat je hulp kan vragen aan het team van Villa Pinedo als je met vragen zit. Ook kijk je tijdens de trainingen nog een keer naar hoe de scheiding van je ouders voor jou indertijd was en daar leer je zelf ook weer van. Ik heb het contact met andere Buddies als heel fijn ervaren. En als Buddy krijg je ook de mogelijkheid om (kosteloos) gebruik te maken van een professionele coach.”

Alsof je tegen je jongere zelf praat

Puck: “Het contact met een kind gaat niet alleen maar over zware onderwerpen, we hebben het ook over leuke, luchtige dingen. Dit appen is natuurlijk ook een beetje een afleiding voor ze in een lastige tijd.” Hoe is het voor Puck zelf, om verhalen te horen die voor haar ook herkenbaar zijn? Puck: “Bijzonder, soms is het alsof ik tegen mijn jongere zelf praat. Er komen ook wel dingen naar boven, dan ga ik het gesprek weer aan met mijn ouders. Het geeft me veel voldoening om Buddy te zijn.“

Zorgvuldige match, beveiligde App

Amber, werkzaam bij Villa Pinedo legt uit dat kinderen en Buddies zorgvuldig met elkaar gematcht worden. “Sommige contacten duren een paar jaar, voor andere kinderen is een paar maanden genoeg, ze geven dat zelf aan. De Villa Pinedo Buddy App is een beveiligde app en wij lezen alle gesprekken mee. De jongste kinderen zijn tien jaar, we hebben die leeftijd gekozen omdat ze wel met een mobiel om moeten kunnen gaan, maar negenjarige kinderen zitten er tegenwoordig ook bij.”

Het gewone leven

Amber vertelt dat Villa Pinedo vooral laagdrempelig wil zijn. “We zijn geen hulpverleningsorganisatie, kinderen hoeven bij ons niet aan doelen te werken. Wij focussen op het gewone leven en willen laten weten dat een scheiding niet alleen maar rot hoeft te zijn, en dat je er krachtiger uit kan komen.”

Meer info over wat de rol van een online Buddy voor kinderen met gescheiden ouders inhoudt vind je in de vacature

tekst: Jeanet Verveer
beeld: Puck