Een podium via Autisme Digitaal

Tatjana heeft autisme. Wat dat voor haar betekent wil ze graag met anderen delen. Ze ging blogs schrijven en zocht een platform waar ze die kon plaatsen. Zo kwam ze terecht bij Autisme Digitaal, een online platform dat informatie deelt met mensen met autisme, mensen in hun omgeving en organisaties rondom autisme. Hier voelde ze zich al snel thuis. Hier is ze een van de vele bloggers die anderen een kijkje in hun leven geven.

Positief in beeld

Tatjana heeft een drukke baan als verpleegkundige met demente ouderen. Daarnaast, zo is in haar blogs te lezen, kost het haar wat extra moeite om haar leven zo in te delen dat ze daar geen stress van krijgt. Ze heeft haar rustmomenten echt nodig. Toch doet ze vrijwilligerswerk. Waarom? Omdat ze het heel belangrijk vindt om autisme positief in beeld te brengen, “ik wil het negatieve er vanaf halen.”

Ze schrijft bijvoorbeeld over het krijgen van erkenning en waardering en waarom ze via haar blogs een podium krijgt en ook wil hebben. Ze is heel openhartig, bijvoorbeeld over omgaan met verandering: “Ben ik door de veranderingen wel eens boos, verdrietig of verbaasd? Ja, maar ik kan daar mee leven omdat het iets is wat bij mij hoort. Ik probeer eraan te denken dat iedere verandering een mogelijkheid voortbrengt, maar beloven dat ik dat altijd zo kan uitvoeren, dat kan ik dan weer niet.”

Connecties

Een podium voor haarzelf. Het is haar gelukt en dat levert inderdaad iets op. Iets? Veel! Tatjana krijgt steeds vaker positieve reacties. Ze krijgt meer begrip waardoor ze steeds meer zichzelf kan zijn. En ze krijgt ‘connecties’. Een directeur van een stichting gespecialiseerd in autisme las haar blogs en nodigde haar uit voor een gesprek. “Nu zijn we samen met de stichting waar ik werk een training aan het ontwikkelen om autisme beter in beeld te brengen.” Ook zal ze in april spreken op een webinar om autisme positief te belichten.

Behalve de blogs, verschijnen er binnenkort op Autisme Digitaal ook podcasts. Tatjana krijgt een voicerecorder om en een smartphone heeft ze ook altijd wel bij zich. Zo kan ze op elk moment vertellen en filmen over wat ze meemaakt.

Feedback

Bij Autisme Digitaal werken alleen maar mensen die autisme hebben. Een pluspunt voor Tatjana. “Ik heb nog nooit met zo’n grote groep mensen gewerkt die allemaal autisme hebben. Het voelt prettig en vertrouwd.” En ze vindt het heel fijn dat niemand een ander veroordeelt als die een andere mening heeft.

Heb je ook zin om bij Autisme Digitaal vrijwilligerswerk te doen? Dat kan maar dan moet je wel autisme hebben. Als blogger moet je het leuk vinden om te schrijven en je moet met feedback om kunnen gaan.

tekst: Leonie Barnier

foto: Tatjana Wouterse-Saes