Een uurtje in de week

Noor was 15 jaar toen ze zich bij Noorderbrug als vrijwilligster aanmeldde en sindsdien komt ze een uur per week om met Conny te wandelen. Conny (68) zit in een rolstoel vanwege niet aangeboren hersenletsel (NAH). Noorderbrug is een woonvorm voor mensen met NAH waar mensen 24 uur zorg krijgen.

 Heel normaal

Noor is inmiddels16 jaar en zit in de vijfde klas van het Willem Lodewijk Gymnasium. Je zou zeggen dat ze het druk genoeg heeft. Noor vindt dat wel meevallen:“Het is maar een uurtje in de week. Voor mij is dat heel erg weinig maar voor Conny is het heel veel. Ik doe alles voor mezelf, school, sport en waarom zou ik niet iets voor iemand anders doen? Zij leeft heel erg naar dat uurtje toe.” Noor heeft tijd genoeg voor andere dingen zoals hockeyen en pianospelen. Ze past ook nog op bij een aantal gezinnen en werkt in een restaurant. “Ik doe ook veel met vriendinnen en hou van feestjes, ik ben heel normaal eigenlijk”.

De Achtbaan

Trudy van Loo is gastvrouw en degene die vrijwilligers werft en aanneemt. “Noor maakt van dat uurtje wandelen echt een beleving en wij krijgen dat ook weer terug. Als Conny blij is worden wij ook blij”. Noor vertelt dat ze het inderdaad altijd heel gezellig heeft samen met Conny. “Meestal gaan we wandelen en wanneer we in het park zijn zeg ik tegen Conny ‘nu gaan we over de achtbaan’ en dan ren ik heel hard met de rolstoel over drie bruggetjes op en neer.”  Trudy: “Wanneer Conny weer terug komt roept ze: ‘hep in de achtboan seet’n!’  Ja. dan smelt ik toch”. Noor: “Dit is voor ons allemaal een win-win situatie, want ik word er ook blij van.”

Minder gepensioneerden

Trudy vertelt hoe moeilijk het is om aan vrijwilligers te komen. “Vroeger waren het vooral gepensioneerden maar die zijn er zijn er steeds minder. Ik had eerst wel wat bedenkingen tegen een meisje van 15 maar toen ik met haar in gesprek ging voelde ik wel dat ze heel oprecht was en heb ik haar vanaf het begin kunnen loslaten. Voor Conny werd echt een wandelmaatje gezocht want ze komt verder weinig buiten”.

De derde oma

Noor en Conny hebben in de loop van dat halve jaar echt een band ontwikkeld. Conny vraagt wel wat geduld want ze is erg vergeetachtig en kan de dingen wel vijf keer herhalen. Ze heeft een verdrietig verleden dat ze soms deelt met Noor. Ze krijgt weinig bezoek van haar familie en dan is haar beste vriendin kortgeleden ook nog overleden. “Ja, dat is een heftig verhaal, maar ik vind dat ze haar verhaal bij mij kwijt moet kunnen als ze het er over wil hebben. En ik praat daar met mijn ouders wel over” vertelt Noor. “Conny is een soort derde Oma voor mij geworden.”

Noorderbrug is op zoek naar verschillende maatjes voor de bewoners.  Gevraagd worden fietsmaatjes, kook- en bakmaatjes.

tekst en foto: Jeanet Verveer