Een wereld achter de schermen

Terwijl hulpverleners vaak in de schijnwerpers staan, bestaat er ook nog een hele wereld achter de schermen van de hulpverleners. Eén van de mensen die hier alles van afweet is Julius, een vrijwilliger bij de Verbindingsdienst van het Rode Kruis.

Per ongeluk

“Ik begon eigenlijk per ongeluk bij de Verbindingsdienst,” legt Julius uit. “Tijdens een inzet als hulpverlener kwam ik in aanraking met de Verbindingsdienst en werd ik gelijk enthousiast.” Het bleek een perfecte match te zijn, en sindsdien heeft Julius zich volledig toegewijd aan zijn rol binnen deze organisatie.

Communicatie is cruciaal

De verbindingsdienst zorgt ervoor dat het communicatieverkeer bij grootschalige evenementen technisch soepel verloopt. De benodigde apparatuur moet worden neergezet en aangesloten, zodat alle diensten en hulpverleners kunnen vertrouwen op betrouwbare communicatie via portofoons. Het onderhouden van de apparatuur behoort ook tot de taken van de vrijwilligers. Julius vertelt dat de cruciale rol van de Verbindingsdienst bij het coördineren en faciliteren van hulpverlening vaak over het hoofd wordt gezien. Hij legt uit dat zelfs de meest goedbedoelde hulpverlening kan falen zonder effectieve communicatie en logistiek.

Een comfortabele plek

Julius begon zonder diepgaande technische kennis, maar wilde graag anderen helpen. Hij beschrijft de Verbindingsdienst als een plek waar je comfortabel kunt zijn, ongeacht je achtergrond. Voor Julius is dit essentieel, omdat het een omgeving biedt waarin mensen van alle leeftijden en achtergronden samenkomen in een sfeer van openheid en begrip. Hij benadrukt dat je, zelfs als je geen technische vaardigheden hebt, nog steeds een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de Verbindingsdienst. Communicatieve vaardigheden en coördinatie zijn net zo belangrijk als technische kennis.

Carneval en Koningsdag

Als lid van de Verbindingsdienst is Julius betrokken bij verschillende activiteiten, variërend van het voorbereiden van evenementen tot het bieden van technische ondersteuning tijdens festiviteiten. Hij beschrijft het werk als uitdagend maar ook enorm bevredigend, vooral tijdens grootschalige evenementen zoals carnaval en Koningsdag.

Een familie

Voor Julius is vrijwilligerswerk niet alleen een manier om anderen te helpen, maar ook een kans om nieuwe kennis op te doen en nieuwe mensen te ontmoeten. Hij beschouwt zijn collega’s als familie en benadrukt het belang van samenwerking en saamhorigheid bij evenementen waar ze voor langere tijd met elkaar moeten samenwerken.

Het Rode Kruis is een interessante plek voor vrijwilligers en er is altijd veel te doen, behalve de vacature voor medewerker Verbindingdienst, zijn er nog vele andere interessante vacatures voor vrijwilligers. Denk aan coördineren en selecteren (van vrijwilligers), onderzoek doen, trainen, communicatie, ondersteunen, voorlichten en materialenbeheer. Kijk bij de vacaturebank en zoek op ‘Rode Kruis’.

Tekst en beeld: Julia Castro