Ervaring opdoen bij Studio SpinLink

Paul heeft een participatiebaan als grafisch vormgever bij multimediastudio SpinLink, onderdeel van Werkpro. Werkpro is er voor mensen die weer aan slag willen maar niet goed weten hoe of wat. Werkpro is op veel gebieden actief: horeca, schoonmaak, groen, ouderenzorg, fietsreparatie enz. Studio SpinLink is ontstaan toen bleek dat er vanuit jongeren, die op zoek waren naar een dagbesteding, interesse was om meer met computers en vormgeving te werken. Werkpro pikte dit signaal  op en inmiddels ondersteunt Studio SpinLink verschillende werkbedrijven van Werkpro, maar ook externe organisaties.

Hoe ben je bij SpinLink terecht gekomen?

Paul: “Ik ben hier naar toe verwezen door mijn begeleider van Werk en Inkomen. Ik kwam van mijn HBO opleiding af en na al een aantal moeizame jaren tijdens de opleiding was het sollicitatieproces erg confronterend. Ik zat toen al in een depressie vanwege verschillende omstandigheden in mijn leven en die voedde de negativiteit nog meer, waardoor het vinden van de gewenste baan niet lukte. Ik werk nu drie middagen per week en dat gaat steeds beter. In het begin hebben we afspraken gemaakt om langzaam op te bouwen door bijvoorbeeld in eerste instantie niet te werken met deadlines. Nu heb ik het gevoel dat ik wel meer aan kan”.

Werkervaring

Niels, projectleider van Studio SpinLink legt uit dat mensen onder andere hun portfolio kunnen opbouwen, bij wijze van CV. “Daarnaast doen ze werkervaring op en kunnen ze een traject volgen van bijvoorbeeld Photoshop waar ze dan een certificaat voor krijgen. Ze komen weer in een 9 tot 5 ritme en leren met klanten om te gaan. Paul: “Een deelnemer zou zomaar tegen een klant die onduidelijk is kunnen zeggen van ‘wat wil je nou!’ en dat werkt natuurlijk niet.” Niels legt uit: “daar ga ik dan als filter tussen zitten.”

Veilige omgeving

Paul is op dit moment bezig met de vormgeving voor de horoscoop van Straatkrant de Riepe, net als Studio SpinLink ook aan de Protonstraat gevestigd. Hij heeft ondertussen zijn passie voor vormgeving weer terug gevonden. “Dat is wel een tijdje weggeweest. Ik ben blij dat er bij Studio SpinLink de ruimte is om rustig weer mijn ding te gaan doen. Het is een veilige plek, dat is belangrijk. Iedereen hier heeft een bepaald verleden en dat geeft wel een band. Niemand kijkt je vreemd aan als je zegt dat je een vervelende dag of week hebt en zolang je dat communiceert naar de begeleiders werkt het goed”. Niels: “Iedereen is hier niet vanwege hun verleden, maar juist om verder te kijken naar de toekomst”.

Hoe gaat het in coronatijd?

Niels vindt dat best lastig: “Het is belangrijk voor juist deze mensen om met elkaar in contact te zijn  Het liefst zou ik 40 man hier in deze ruimte hebben en dan dingen op de beamer gooien om het met z’n allen, met wat chips en cola erbij, te gaan bespreken. Maar dat gaat nu niet. We doen dat nu één op één of in kleine groepjes.”

Paul, die veel alleen werkt zoekt graag de ander op: “Het is voor mij belangrijk om interactie met anderen te hebben, Dat je even naar iemand toe kan lopen om te kijken waar hij mee bezig is, dat vind ik belangrijk, anders ben je alleen maar met je eigen ding bezig”.

Bij Studio SpinLink is ruimte voor een creativeling die weer aan de slag wil. De vacature voor een participatiebaan vind je hier

Tekst: Jeanet Verveer

 Foto : Paul