Fietslessen voor buitenlandse studenten

Fietsen verleer je nooit, zo luidt de Hollandse volkswijsheid. Wie eenmaal zijn stalen ros kan beheersen is vrij om te gaan en staan waar die wil. Dit gevoel wou Saskia graag meegeven aan buitenlandse studenten in de stad Groningen. Fietsfriend is een project opgericht door City Central. City Central heet internationale studenten welkom en maakt ze wegwijs in de stad door ze te koppelen aan lokale bewoners. Een goede manier om de stad te leren kennen is door ze te leren fietsen. En daarvoor deden ze vier jaar geleden een oproep aan Groningers om fietscoach te worden van buitenlandse studenten.

 Kletsen en rennen tegelijk

Saskia werd gelijk enthousiast toen ze van Fietsvriend hoorde. De combinatie van mensen welkom heten en kennis maken met internationals trok haar erg aan. Mensen voelen zich welkom als ze weten hoe ze zich op de fiets veilig door de stad kunnen bewegen. Ze is ongeveer één uur per week kwijt aan fietslessen geven. In het begin rent ze vaak mee met de fiets, na een tijdje durft ze los te maken en dan is ze apetrots als het een student eindelijk lukt om te fietsen zonder hulp. Behalve meerennen  en aanwijzingen geven is het ook een gezellige aangelegenheid. Ze kletsen veel over elkaars verschillende culturen en vaak hebben studenten veel vragen voor Saskia over de gewoontes en gebruiken in Nederland.

Met je voeten plat op de grond

Maar hoe leer je nou fietsen? Voor Nederlanders is het zo normaal, wij weten niet beter. De eerste stap, volgens Saskia, is dat je op een een lage fiets zit met je voeten plat op de grond. En dan steppen, daarna jezelf afzetten en uitrollen. Vervolgens loopt de fietscoach naast de student en duwt voorzichtig mee. Dan laat je eerst het stuur los en tenslotte ook het zadel  Het gaat met horten en stoten maar oefening baart kunst zeggen ze. En als het dan eindelijk lukt? Dat je iemand zo’n belangrijke lifeskill kan aanleren is een geweldig gevoel. Als begeleider voel je je dan heel trots. Want als je eenmaal kan fietsen kan je het voor altijd.

Ook Fietsles vrijwilliger worden bij City Central?  Dit is de vacature.

Tekst  Julia Castro
Foto: Nienke Maat