Fijne sfeer bij De Zeecontainer

Normaal gesproken stuur je een motivatiebrief met CV als je ergens wil gaan werken. Maar zou je dat ook anders kunnen doen? Gewoon je hulp zomaar aanbieden, bijvoorbeeld?

Initiatief nemen

“Zo simpel was het,” zegt Alex Westra, medewerker van Kledingbank De Zeecontainer. Hier  mogen mensen die zich hebben aangemeld wekelijks langskomen om wat ze nodig hebben mee te nemen: kleding, boeken, keuken inventaris, beddengoed, soms meubels en veel andere dingen, inclusief gezelligheid.  Zijn vierjarige dochter won een prijs die hij bij De Zeecontainer moest ophalen. Het was een regenachtige dag. De medewerkers hadden het erg druk: ze moesten behoorlijk zware en grote dozen binnenbrengen. “Kan ik jullie helpen?” Zo begon het. “kom je morgen al?” Vroegen ze aan hem voor zijn vertrek. En dat was genoeg om zijn naam direct op het roosterbord te krijgen.

Nooit opgeven

Na een tijdje geen werk te hebben gehad kan Alex weer aan de slag. Hij bleef in beweging en stak altijd een handje toe wanneer het nodig was. Hij ging in zijn wijk bijvoorbeeld onkruid wieden “Manusje -van- alles,”  zo beschrijft hij zijn huidige functie. Hij werkt nu op een plek waar hij met veel rust van nut kan zijn. Zijn taken zijn onder andere: indelen, ophalen, rijden, bezorgen, klusjes doen, kleine technische problemen oplossen enzovoort…

Vele handen maken licht werk

De sfeer is het belangrijkst volgens Alex. “Je kunt niet goed functioneren als je  geen vriendelijke collega’s om je heen hebt,” zegt hij. Onder de wijze, flexibele en tolerante directie van Natascha Snoek, wordt Kledingbank De Zeecontainer voor Alex een tweede thuis. Alles wat de vrijwilligers daar doen wordt op prijs gesteld. Maar werken bij Kledingbank De Zeecontainer   vereist ook flexibiliteit van de medewerkers. “Het werk is niet zo makkelijk als mensen denken”, zegt Alex. “Maar door samenwerken, samen alles in orde houden, en samen als geheel plannen bedenken, heb ik er veel plezier in.”

 “Elke dag is anders”

Dat vindt Alex het leukste in zijn vrijwilligerswerk. Geen routine noch verveling. Met veel motivatie doet hij zijn werk. Hij wil met dit werk ook iets bijdragen aan de blijheid van mensen met een minimaal inkomen. Dat is eigenlijk dé doelgroep waarvoor Kledingbank De Zeecontainer opgericht is Alex raadt iedereen aan de handen uit de mouwen te steken en vrijwilliger te worden, iets wat voldoening geeft en waarde aan het leven toevoegt.

Lijkt een vrijwilligersbaan bij Kledingbank De Zeecontainer iets voor je? Er is een vacature voor ‘ Allround winkelmedewerker m/v’

Meer weten over De Zeecontainer? Ga naar dezeecontainer.nl

Tekst: Hanan Yamak

Foto: Alex Westra