Financiële steun aan kinderen uit gezinnen met een krappe beurs

Leergeld Groningen steunt kinderen van 4 tot en met 17 jaar uit gezinnen met een krappe beurs. Voor elk kind zou het mogelijk moeten zijn om met klasgenoten naar school te fietsen of om muziek te maken of te sporten. Om op hun mobiel hun lesrooster te bekijken of om thuis te oefenen op de laptop. Intermediairs bezoeken de ouders thuis en helpen ze met de aanvragen, want er is veel mogelijk.

Gezinnen helpen met aanvragen

Patrick Poelma, coördinator bij Leergeld Groningen vertelt wat een contactpersoon of intermediair doet. ‘Een intermediair gaat op huisbezoek en vraagt waar behoefte aan is, maar kijkt ook of het gezin binnen de doelgroep valt qua inkomsten. Zo ja dan helpt hij of zij het gezin met de aanvragen. Dat klinkt misschien moeilijk maar is het niet, iedereen kan het. Bovendien krijg je eerst een cursus van een aantal dagdelen, tijd en dag in overleg. Na de cursus word je ingewerkt door een ervaren collega. We hebben een heel gemakkelijk computerprogramma waar je alleen maar dingen hoeft aan te klikken. En je krijgt altijd hulp van het team,’ vertelt Patrick.

Iedereen kan het doen

Als een gezin een Stadjerspas heeft of eten van de Voedselbank krijgt hoef je naar het inkomen niet te vragen, want dat is dan al vastgesteld. ‘De contactpersoon hoeft de eerste aanvraag voor hulp zelf niet te doen want daar is een ander team voor dat alle mogelijkheden voor je op een rijtje zet. Dan hoef je de mogelijkheden alleen nog maar aan te klikken en het gezin te helpen de aanvraag voor bijvoorbeeld een fiets, een mobiele telefoon, het financieren van een schoolreis, sport, muzieklessen, etc te doen,’ vertelt Patrick. Eigenlijk hoef je de eerste aanvraag alleen maar door te zetten en de resultaten komen automatisch naar je toe. Dan ga je weer naar het gezin en helpt hen met de simpele aanvragen, want het meeste is dan al ingevuld. Ook leuke meerdaagse zomeruitjes vallen binnen de mogelijkheden want dan heeft een kind na de vakantie ook wat te vertellen op school.

Heel dankbaar werk

Als je dit wat lijkt en je aan het werk gaat krijg je een laptop en mobiele telefoon of extra simkaart voor je eigen mobiel te leen, zodat je werk en privé kunt scheiden. Je kunt vrijwilliger worden of het als participatiebaan invullen. ‘Wat we wel vragen is om regelmatig aanwezig te zijn op het kantoor in de wijk Vinkhuizen, want je maakt deel uit van een team en het contact daarmee is belangrijk,’ stelt Patrick. ‘Het is heel dankbaar werk, zo kon ik een keer een mobiele telefoon aan een kind geven en ik hoorde hem heel hard juichen, het was huizenver te horen,’ vertelt Patrick nog nagenietend. ‘Je voelt je altijd een soort Sinterklaas!’. Het aantal gezinnen is afhankelijk van het aantal uren dat je wilt werken en altijd in overleg. En er is altijd een achtervang mocht je een tijdje uitvallen. De ouders zijn gemotiveerd want ze melden zichzelf heel eenvoudig aan op de website, ze hoeven daar alleen maar hun naam en telefoonnummer achter te laten, dan worden ze door Leergeld teruggebeld.

Stichting Leergeld is op zoek naar een contactpersoon (die ook op huisbezoek gaat) en een contactpersoon die dit zelfde wil doen in de omgeving van Ten Boer, Thesinge en omstreken.

tekst en beeld: Annette Doornbosch