Gea’s Weggeefwinkel in Vinkhuizen

Stipt om 13:00 staan de bewoners uit Vinkhuizen en omstreken al voor de deur van Gea’s Weggeefwinkel. Het fenomeen begon als een Facebookpagina en heeft inmiddels al meer dan 1000 leden. In april 2019 opende ze voor het eerst een locatie in Stad en nu zit ze alweer een paar maanden in het gebouw van Backbone050 aan de Travertijnstraat.

Gratis spulletjes uit een goed hart

De Weggeefwinkel helpt mensen die van weinig geld moeten rondkomen, met het bemachtigen van alledaagse spulletjes, zoals bijvoorbeeld servies, kleding, boeken en zelfs elektronische apparaten. “Het enige doel dat ik heb is mensen helpen”, zegt Gea.

Bezoekers mogen per week vijf items gratis meenemen. Hier bovenop mogen ze ook nog eens 10 kledingstukken per week uitkiezen. Deze items worden massaal ingezameld door bewoners uit Groningen, die soms wel dozenvol aan donaties langsbrengen. Dit initiatief maakt écht een verschil, concludeert Gea, “je gaat zitten praten met mensen en dan zeggen ze ‘ja, ik ben zo blij’. Ze komen met zo’n smile binnen en ze gaan met een nog bredere smile weg.”

Koffie en een praatje

Mensen kunnen bij Gea niet alleen terecht voor wat broodnodige spullen, maar ook voor een praatje. Voordat  je door de zeeën aan literaire meesterwerken en porseleinen schoteltjes kunt waden, moet je langs een grote tafel. Deze tafel is nooit onbemand en de waterkoker draait vaak overuren door al die kopjes thee en koffie die er dagelijks doorheen gaan. “Je krijgt allemaal verhalen te horen en dat vind ik eigenlijk het allerleukste. Het is zo’n dankbaar werk.”

Soms zijn dit vrolijke verhalen over een nieuwe start, andere keren is het gespreksmateriaal wat zwaarder – een scheiding, bijvoorbeeld, of werkeloosheid. Juist in dit soort situaties is het belangrijk om een luisterend oor te bieden, vindt Gea.

Meer dan alleen spulletjes

Sinds de opening van Gea’s Weggeefwinkel in Vinkhuizen is ze druk bezig met het uitbreiden van de winkel. Zo geeft ze niet alleen gratis spullen weg, maar zijn er ook twee kappers werkzaam als vrijwilliger. Eens per week worden er lootjes getrokken en krijgen de  winnaars een gratis knipbeurt. Ook komen er nagelstylistes langs én is ze net begonnen met gratis massages op de eerste zaterdag van de maand.

Vrijwilligers

Een groot aantal vrijwilligers die momenteel deel uitmaken van het weggeefteam zijn met Gea in contact gekomen via de Facebookpagina. Omdat ze vroeger zelf óók bij Gea op bezoek kwamen om spulletjes op te halen, hebben ze een sterke band met de Weggeefwinkel. Het werk is ontzettend divers: het sorteren van donaties, het aanvullen en netjes maken van de winkel en natuurlijk het te woord staan van bezoekers.

Net als Gea, zijn haar vrijwilligers er voor de mensen. Ze zijn altijd in voor een praatje en bieden graag een luisterend oor aan diegenen die het nodig hebben. Een groot hart, dat is de essentie van Gea’s Weggeefwinkel.

Past deze omschrijving bij jou en wil je hier graag werken? De vacature vind je hier.

Tekst en foto: Renée Langenhuijsen