gez.(m/v): affiniteit met kunst

Tom Hageman (76) initiator van ILFAS  (International league of fine Arts Schools) zoekt één (of meer) vrijwilliger(s) die Engels spreekt en schrijft, verstand heeft van computers, een website kan onderhouden, een nieuwsbrief kan maken en op z’n minst affiniteit met kunst heeft. “Hij of zij hoeft er niet heel veel van af te weten” glimlacht Tom “want dat leer ik ze dan wel”. ILFAS is een internationale samenwerking tussen klassieke kunstacademies.

Klassieke Kunst opleiding

Tom Hageman legt uit wat de klassieke academie is: “Na de oorlog, tussen 1955 en 1960, zijn de traditionele vakopleidingen aan de kunstacademies overal – behalve in Groningen- afgeschaft. De kunde, kennis, vaardigheden, hoe materialen werken, inzicht in compositie, hoe je met kleur omgaat ging allemaal verloren. Kunstacademie Minerva was in de jaren ’70 en ’80 de enige opleiding in West-Europa die dit nog gaf. Ik was in die tijd ook docent aan Minerva. In de jaren ’90 verdween de vakopleiding alsnog bij Minerva en 12 jaar later, in 2005 begon ik met de Klassieke Academie, een particuliere opleiding met oud-docenten en oud studenten van Minerva. Het bijzondere is dat hier in Noord-Nederland een traditie overeind is gebleven die elders verloren is gegaan.”

Internationaal

“Wereld wijd is er op dit moment een beweging aan de gang om het vak weer te veroveren. De traditionele opleiding is in West-Europa weliswaar verloren gegaan maar in Oost-Europa, Rusland en nog verder naar het Oosten is het overeind gebleven.” Tom vond de internationale beweging ‘terug naar het ambacht’ belangwekkend genoeg om de wereld over te reizen. Hij maakte reizen naar Marrakesh, Los Angeles, China, Moskou, London en haalde in 2018 een Amerikaanse conferentie naar Leeuwarden en richtte aldaar de International league of Fine Arts ( IlFAS) op.

Verf en pixels

Tom doceert: “Ik noem het skill based art. Als het maar goed gemaakt is, verder is het een zaak van de kunstenaar wat hij ermee doet. Als hij zijn vak maar verstaat. Ook computerkunst kan skill based zijn, want ook daar gaat het over licht en schaduw en perspectief. Of je nou met pixels of verf schildert maakt niet uit.”

Pr-team

“Ik heb nu een medewerker, maar ik zou graag een pr-team opzetten om de zaak verder op de kaart te krijgen. Het doel van ILFAS is om kennis, kunstenaars en exposities uit te wisselen. Ik wil een database opzetten waar alle kunstenaar die skill-based werken met hun naam en een foto van hun werk in komen samen met een link naar hun website. Verder ben ik bezig met een prachtig oud gebouw in Kampen waar ik een mondiaal ontmoetingscentrum van wil maken en waar buitenlandse artiesten ook cursussen kunnen geven”.

Goed voor je CV

IlFAS is een stichting met 12 deelnemende academies (uit 9 landen) als de leden. “Iemand die dit vrijwilligerswerk gaat doen komt in een internationaal circuit terecht, goed voor het CV. Het is een internationale spannende wereld.” Over zijn eigen rol zegt Tom:  “Ik moet het zo organiseren dat ik eerder toeleveraar dan spil zijn, ik ben tenslotte 76 jaar en het houdt een keer op”.

De vacature voor medewerker pr en digitale communicatie vind je hier.

Tekst en foto: Jeanet Verveer