Gezonde spanning maakt omroep leuk.

De stichting Regionale Senioren Omroep (rtv RSO) gaat met de tijd mee. Van een huisomroep met vaste bekabeling naar een gedigitaliseerde, algemene omroep voor senioren is een lange reis. Een hoera’tje voor deze lokale amateuromroep.

We zitten in de grote zaal van verzorgingshuis Maartenshof in de wijk Hoornse Meer, een locatie die ook onderdak biedt aan de studio van RSO. Ik praat met de voorzitter van de Stichting, Frans von Hebel (73), een enthousiaste filmman en regisseur, de dragende kracht vanaf het eerste uur.
RSO produceert en verzorgt radio- en tv programma’s. “Elke uitzending is weer spannend. Je ziet het resultaat pas als het klaar is. Zelf zit ik nu zo’n dertig jaar bij de club, maar door die gezonde spanning blijft het werken bij onze omroep leuk” begint Frans von Hebel.

Levendig houden

Von Hebel werkte als accountmanager bij speelgoedgroothandels. “Ik was er druk mee” glimlacht Von Hebel. “Ik was in de 40 toen ik in de WAO belandde, ik vond mezelf veel te jong om aan de kant te blijven staan. Ik raakte in de ban van de omroepen bij de ziekenhuizen en de verzorgingscentra in de stad. Het klapte echter uit elkaar, tijd voor een andere aanpak. Wat er te doen was aan management, paste me als een jas. Ook regie,  montage en  distributie van filmopnamen leken me wel leuk. Ik kijk met genoegen terug”.
Een zelfstandige omroep voor senioren werd een feit. Het radioteam en het tv-team opereren los van elkaar, maar dat is in omroepland heel gewoon. Von Hebel: “Mijn lol is om de organisatie levendig te houden. Soms is er concurrentie tussen beide teams; dat is prima want we leren ervan”.

RSO werkt samen met partners zoals de Seniorenkrant, het UMCG, OOG-tv, de Oosterpoort, de ouderenbonden. De radiomakers maken “Oog voor senioren”, een nieuwsprogramma dat  elke zondag wordt uitgezonden op OOG-radio en op het eigen internetkanaal van RSO. Ook maakt RSO radioprogramma’s over gezondheid, veiligheid, stad en ommeland, jaren 60-70-80 muziek. Deze programma’s zijn 24/7 te beluisteren.

Werken voor elkaar

Het gaat goed met RSO, de organisatie is stabiel, de programma’s staan. Von Hebel: ”Ouderen zijn jonger geworden in de loop der jaren, senioren blijven langer fit, er komen meer ouderen die zelfstandig blijven wonen en senioren worden niet langer meer afgeschreven voor werk. Voor RSO is er genoeg werk. De onderlinge betrokkenheid binnen RSO is goed; men ziet elkaar, men werkt voor elkaar, op vrijwillige basis. Dat is toch prachtig.”

In beweging komen

Voor het radioteam zoekt RSO gemotiveerde vrijwilligers; kom in beweging als je belangstelling hebt voor presentatie, radiotechniek  of redactie. Kijk op de site www.rtv-rso.nl  en bezoek de voorlichtingsbijeenkomst in het voorjaar.

Tekst en foto: Gerard van Duinen