Gratis trainingen voor iedereen die zich vrijwillig inzet

Als vrijwilliger iets doen voor een ander levert altijd veel op: waardering, nieuwe kennissen of vrienden, een ruimere blik op de wereld, nieuwe vaardigheden en talenten waarvan je niet wist dat je die had. De gemeente wil iedereen die zich vrijwillig inzet ook graag iets meegeven als blijk van waardering maar ook als stimulans voor de verdere ontwikkeling van vrijwilligers. Het gaat om trainingen, workshops en cursussen. Tegenwoordig online en als het weer kan op locatie. Ontwikkellink, onderdeel van link050/MJD, organiseert en coördineert al jaren trainingen waar iedereen die zich vrijwillig inzet gratis aan mee kunnen doen. Dus ook al diegenen die zich via WeHelpen hebben aangemeld. Deze trainingen duren soms een uur, soms een dagdeel en vaak ook meerdere dagdelen. De vaardigheden en inzichten die je er opdoet kan je in je werk, maar ook in je persoonlijk leven gebruiken.

Maart Feestmaand

Marja Wolthuizen coördineert de trainingen en vertelt dat maart een speciale feestmaand  van Ontwikkellink wordt. Komende maand worden elf korte trainingen van elk 1 uur aangeboden zodat je een beetje kennis kan maken met het onderwerp. Marja: “Met de korte online workshops/trainingen willen we de mensen tijdens die eindeloze lockdown iets leuks te doen geven waarvoor ze ook niet heel lang achter het scherm hoeven te zitten. Het is bij wijze van spreken te volgen tijdens je lunchuurtje. Als de deelnemers heel enthousiast zijn, geven we de training nog een keer maar dan maken we hem wat langer en intensiever.”

Persoonlijk

Marja:“Veel van deze Ontwikkel-uurtjes gaan over persoonlijke ontwikkeling want we merken hoeveel vraag daarnaar is. Ik noem bijvoorbeeld het uurtje ‘Grip op je energiebalans’ voor mensen die veel ballen in de lucht moeten houden of het uurtje ‘Herstel’ waar je stappen krijgt aangereikt die je helpen je leven weer op te pakken na een intensieve periode. Er zijn ook een paar heel praktische uurtjes, als bijvoorbeeld het uurtje van videoprofs waarin je leert hoe je je eigen voorstel video kan maken of het uurtje ‘Honden beter begrijpen’ voor vrijwilligers die zich onzeker voelen als ze op bezoek gaan bij iemand met een hond.

Zo zijn er nog meer bijzondere uurtjes te vinden bij Ontwikkellink. Ik zou zeggen: ga eens kijken op de website van lin050/Ontwikkellink: https://www.link050.nl/ontwikkellink/  Ook voor de andere trainingen die het hele jaar door gegeven worden.”

Cursus op aanvraag

Overigens is Marja ook altijd blij wanneer er vanuit de vrijwilligers suggesties komen voor een training of cursus:“Ik kan me voorstellen dat er juist in deze tijd, waar vaak hulp aan mensen thuis wordt gegeven behoefte is aan een training die je leert hoe afstand te bewaren en grenzen aan te geven. Wij gaan altijd uit van waar behoefte aan is en als er bij WeHelpen veel klussers gevraagd worden en er is behoefte aan een cursus ‘Hoe moet ik behangen’ dan regelen we dat ook gewoon.”

tekst: Jeanet Verveer
foto: Marja Wolthuizen