Happietaria, een eldorado voor vrijwilligers

Het is half zeven ’s avonds en het is gezellig druk in de eetzaal van Happietaria aan de Henri Dunantlaan 2. Voor de negenentwintigste keer organiseert deze organisatie in Groningen een tijdelijk restaurant voor het goede doel. De opbrengst gaat dit jaar naar een project dat Tearfund heeft opgezet in drie Afrikaanse landen om vooral jongeren in deze door burgeroorlogen geteisterde gebieden te helpen zich in te zetten voor verzoening en vrede.

Vrijwilligers

Het restaurant wordt geheel gedreven door vrijwilligers. Vorig jaar deden maar liefst 600 mensen één of meerdere dagen mee om het project tot een succes te maken en ook dit jaar kunnen hier weer veel vrijwilligers terecht. Er zijn mensen nodig in de keuken, bij de bediening, achter de bar en in de spoelkeuken.

Het bestuur

Al in september wordt er een bestuur gekozen dat de actie gaat voorbereiden. Dat betekent dat er taken verdeeld worden. De één krijgt de verantwoordelijkheid voor de keuken, de ander voor de werving van personeel, weer een ander is belast met zaken rond de PR.

Hester Stolk

Ik heb een gesprek met Hester Stolk. Zij is met haar achttien jaren één van de jongste bestuursleden. Hester is verantwoordelijk voor alle sponsor- en inkoopactiviteiten. Ze studeert medicijnen maar veel aandacht heeft ze de daar laatste weken niet aan kunnen besteden. Hester is druk geweest met het vinden van zoveel mogelijk sponsoren en te zien aan de indrukwekkende lijst, die staat afgedrukt op de website van Happietaria, is ze daar prima in geslaagd. Het grootste gedeelte van de opbrengst kan daardoor naar het goede doel. Tijdens de openingsuren ontvangt en registreert Hester de gasten.

Motivatie

Hester had nauwelijks aansporing nodig om mee te doen met het organiseren van Happietaria. Ze raakte onder de indruk van de erbarmelijke situatie in de landen waar het project van Tearfund is gestart en ze vindt het geweldig om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de leefomstandigheden daar.

Menu

Op de menukaart komt het aantal landen waar Tearfund het project heeft gestart op bijzondere wijze terug. Zo is er een drie-gangen-menu dat bestaat uit een voorgerecht uit Congo: salata aswat, een zwarte salade met munt; een stoofpotje met Ethiopisch kruiden als hoofdgerecht en als dessert een beignet met pindakaas, een traktatie uit Zuid-Soedan.

Mensen gezocht

Happietaria sluit op 14 december haar deuren weer. Tot die tijd zijn er nog veel vrijwilligers nodig om het restaurant draaiende te houden. Wie het leuk vindt om in de komende veertien dagen nog één of meerdere avonden mee te werken, kan zich via de website aanmelden. (www.happietaria.nl/groningen)

Beeld 1: Happietaria
Tekst en beeld 2: Jan de Koning