‘Het is hier heel gezellig!’

Dat zegt Tjitske Postma, die al een jaar of acht met veel plezier vrijwilligster is bij Simplon. De naam ‘Simplon’ is een begrip in Groningen; bijna iedereen is er wel eens geweest of kent in ieder geval de naam. Tjitske werkt in het Simplon Hostel; daarnaast is er natuurlijk het beroemde Simplon Poppodium en Restaurant De Prael, waar de gasten kunnen genieten van een heerlijke maaltijd met een dito biertje.

‘Alles moet schoon én gezellig zijn!’

Tjitske zorgt er samen met haar collega’s voor dat de hotelkamers en het sanitair spic & span zijn. Ze stelt er eer in dat de bedden mooi strak opgemaakt zijn, dat er geen wolkje stof op de ramen en vensterbanken te bekennen is, dat de toiletten glanzen, èn dat alles niet alleen schoon is, maar er ook sfeervol uitziet. Ze werkt ongeveer 10-15 uur per week; en dat deed ze ook in de Covid-maanden. Want in die periode kon de hele boel mooi opgeknapt worden zonder dat gasten daar last van hadden. Het is nog nèt geen familiebedrijf: haar zoon hielp mee met het schilderwerk en staat nu twee keer per week achter de bar.

‘Simplon is een unieke werkplek.’

Tjitske is gepokt en gemazeld in zowel betaald als vrijwillig schoonmaakwerk. Ze vertelt bijvoorbeeld dat het belangrijk is om met het zwaarste werk te beginnen en daarna pas de lichtere klusjes te doen. Bij Simplon heeft ze ervoor gezorgd dat er beter materiaal in huis is gehaald, bijvoorbeeld een goed schoonmaakmiddel en micro-doekjes die meer stof opnemen. Ook werkt ze nieuwe collega’s in; met zichtbaar plezier vertelt ze hoe ze aan mensen die de taal nog niet spreken, met veel handen- en voetenwerk duidelijk maakt wat de bedoeling is. ‘Je moet open zijn’, zegt ze, ‘en sociaal. En niet bevooroordeeld en vooral niet bazig.’ Ze noemt Simplon een unieke werkplek; de sfeer is prima en er is geen mega-hoge werkdruk, als je er maar voor zorgt dat de gasten vanaf 14.30 in hun kamer kunnen. ‘De collega’s laten iedereen in hun waarde; het maakt niet uit waar je vandaan komt; iederéén wil zich graag begrepen voelen. Dus we tonen respect en we luisteren naar elkaar. Allerlei types mensen komen hier; dat maakt de sfeer juist zo leuk!’ En, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, er werken mensen van allerlei leeftijden bij Simplon; dus niet alleen twintigers en dertigers.

‘En na het werk een heerlijk soepje.’

De dag begint altijd met overleg: samen met coördinator Truus bespreken de drie of vier collega’s wie wat doet vandaag. Daarna gaan ze aan het werk; naast de al genoemde kamers en sanitaire voorzieningen moet bijvoorbeeld ook de balie schoongemaakt worden, en de bar. En na gedane arbeid is het goed rusten: in de lunchpauze staat er voor wie trek heeft een gratis kom soep klaar in huisrestaurant De Prael.

Simplon Hostel zoekt 3 of 4 nieuwe schoonmaakcollega’s, kijk hier voor openstaande Simplon vacatures. Er is vooral behoefte aan mensen die in het weekend willen werken. De werktijden zijn van 10.00 tot ongeveer 13.30.

tekst en foto: Magda Bootsma