‘Het is zo leuk om heel veel mensen te (leren) kennen!’

Dat zegt Daan Wiers, voorzitter van het Bewonersplatform Lewenborg. Vier dagen in de week is ze present in de Oude Bieb; ze weet dus veel over wat er allemaal in de wijk speelt. Sinds 2000 is ze al actief in het zogeheten ‘wijkwezen’ en sinds de start van de Oude Bieb in 2014 is ze nog veel meer gaan doen. Zelf zegt ze lachend: ‘Ik voel me de spin in het web, maar alléén voor de leuke dingen!’ Het allerleukste vindt ze dat ze door haar werkzaamheden heel veel mensen heeft leren kennen. ‘Als ik op straat loop, zie ik zoveel bekende gezichten. Dat gun ik iedereen, want het maakt dat de wijk waarin je woont ook echt jouw wijk wordt.’ Dan voel je je thuis, dan hoor je erbij.

’Proef! Probeer! Doe iets! Zoek je weg in alle activiteiten!’

Daan is als lid van het bewonersplatform de link tussen de gemeente en de bewoners. Het platform kan wijkbewoners die leuke ideeën hebben en graag iets voor hun buurt willen organiseren, op het juiste subsidiespoor zetten. Zoals gezegd, in de wijk kent ze bijna iedereen en andersom kent bijna iedereen haar. ‘Het geeft heel veel energie om zo lekker bezig te zijn in de wijk’, zegt ze enthousiast. En natuurlijk doet ze er alles aan om ook de groep Lewenborgers die ze nog niet heeft leren kennen, in beeld te krijgen. De wijk is immers voor iedereen en iedereen hoort bij het grote geheel. Daarom is ze, samen met allerlei wijkorganisaties, ook betrokken bij ‘Buurten met ‘n Bakkie’, waarbij ze letterlijk de deuren langs gaan om wijkbewoners te ontmoeten en eventueel naar buiten te lokken, naar een van de vele activiteiten.

Wat gebeurt er allemaal in Lewenborg?

Er is een filmclub, je kunt ook zelf leren films te knippen en plakken; je kunt informatie vinden over bijvoorbeeld activiteiten voor de jeugd; over NL doet en nog veel meer op Lewenborg-tv (zie de link); er is op ma, woe, don en vrijdag koffie-ochtend, er is een wekelijkse ‘soep-&-kletskoek’, een kringloopwinkel in de Oude Bieb, te veel om op te noemen! En ook belangrijk: bij alle activiteiten zijn altijd nieuwe vrijwilligers welkom!

‘De mensen willen hier nooit meer weg!’

Lewenborgs reputatie is misschien niet zo denderend, maar dat komt vooral door de Stadjers die de wijk helemaal niet goed kennen. Met een grote glimlach vertelt Daan dat de wijkbewoners het hier heel fijn hebben en dat ze nooit meer weg willen. Nou, dat is toch de mooiste reclame die je je als wijk maar kunt wensen!

‘Het vrijwilligerswerk geeft je ook heel veel!’

Wilt u wijkbewoners ontmoeten? Samen een kop koffie drinken? Meer weten over alle activiteiten van het bewonersplatform? Zonder verplichtingen aan een activiteit meedoen? Vrijwilliger worden? Elke derde donderdag van de maand om 1930u  is er bewonersavond in Het Dok. Wist u trouwens dat dit het grootste wijkcentrum van Noord-Nederland is? Van harte welkom!

Tekst: Magda Bootsma

https://www.youtube.com/watch?v=A7Nf-64HOIU
https://www.wijkcentrumhetdok.nl/