Het manusje van alles van Vinkhuizen

Ik kwam Danny tegen in ‘tVinkenhuys tijdens de avond voor vrijwilligers georganiseerd door de cultuurcoach van Vinkhuizen en link050. Hij deed heel veel, vertelde hij en nieuwsgierig geworden maakten we een afspraak voor een interview.

Flyeren

Zoals hij het vertelt begon het ermee dat hij vond dat er iets aan de overlast door duiven bij het winkelcentrum gedaan moest worden. En omdat de gemeente hieraan geen gehoor gaf sprak hij Paul Borggreve, secretaris van het Wijkoverleg er over aan. En Paul luisterde wel naar het verhaal van Danny, hoewel hij ook niet veel aan de duivenoverlast kon doen. Danny gaf ook aan bij Paul dat hij wel wilde meedenken over andere zaken in de wijk en zo rolde hij als vrijwilliger het Wijkoverleg Vinkhuizen binnen. Vorig jaar bracht hij flyers rond voor het wijkfeest ‘Zummer Broez’n’ en begin dit jaar flyerde hij voor de jaarlijkse ledenvergadering van het Wijkoverleg waar Paul hem ook voor had uitgenodigd. Maar het bleef niet alleen bij flyeren. Danny is iemand met ideeën.

Groen

Hij was eerder al met het idee gekomen om -tegen de hitte (en regen)- een soort overkapping te laten maken boven de bankjes op het winkelplein waar hij geregeld met een clubje hangouderen aan het socializen is. Dat idee heeft het niet gehaald maar Danny werd wel actief in de werkgroep Groen van het wijkoverleg. En de hittestress in de wijk is daar een ‘hot item’ op dit moment. In dat kader heeft hij samen met andere vrijwilligers afgelopen zaterdagen voor en achter het Magma gebouw aan de Metaallaan tegels eruit gehaald en vele tientallen kruiwagens aarde aangebracht voor een kruidentuin (voor het restaurant van Vrouwkracht) en een bostuin. “Ik heb nog spierpijn van het zware werk” zegt Danny. Het zware werk is inmiddels bekroond met een vrijwilligerscontract bij het Wijkoverleg Vinkhuizen. “Ik heb het contract op Facebook gezet, want ik ben er trots op.”

Buurtpreventieteam

Verder is hij sinds vorig jaar ook vrijwilliger bij het buurtpreventieteam in Vinkhuizen, “Ik vind het hartstikke leuk om samen te wandelen en te kletsen. We laten ons zien en mensen waarderen dat en dat doet iets met je zelfvertrouwen”. Bovendien heeft hij er een goede en vaste vriendin aan overgehouden. Dat hij vrienden heeft gemaakt door zijn vrijwilligerswerk is belangrijk voor Danny die, zoals hij zelf zegt een ‘moeizame’ en roerige periode achter de rug heeft. Danny was alcoholist, maar “Twee jaar gelden schoof ik de drank aan de kant” vertelt hij, “En de wiet heb ik toen ook door de WC gespoeld” voegt hij er aan toe. Toen hij nog dronk zat hij vooral thuis, “Ik voelde me eenzaam en minderwaardig. Dan zag ik mensen van de gemeente staan schoffelen in mijn straat en ik zat daar maar met mijn blik bier en joint en dat doet iets met je. Maar nu is mijn leven verrijkt en voel ik me ook waardevol vanwege de dingen die ik voor de wijk doe.”

Manusje van alles

Overigens flyert hij momenteel ook nog voor een op te richten theatergroep in Vinkhuizen (hij was vroeger runner/manusje van alles in de theaterwereld) en hij heeft zich aangemeld als vrijwilliger bij de Stuif-es-in Platinaflat. Maar dat laatste heeft hij even in de wacht gezet want “Het wordt nu wel wat druk in mijn hoofd.” Eigenlijk  wil hij zich niet op één ding vastleggen. Manusje van alles, dat ligt hem het beste.

Dus als Vinkhuizen nog ergens een projectje heeft dan weet je bij wie je moet zijn!

Tekst en foto Jeanet Verveer