Het Poortershoes in de Oosterpoort

Buurtcentrum het Poortershoes is gevestigd in de voormalige Schippersschool. Als je er binnenkomt waan je je in een leuk en gezellig café. Maar er zijn natuurlijk veel ruimtes in het gebouw en die worden verhuurd aan allerlei verenigingen en clubs. Er wordt gedanst door oud en jong, getekend, gehandwerkt, gekaart, gesjoeld en gebiljart, er is yoga, mediatie, schilderen, je kunt er Spaans leren, computerles krijgen, leren bridgen, zingen of schrijven, er zijn kinder- en jeugdactiviteiten en er is een open podium.

Koffie schenken, praatje maken

Hielkje Haagsma via Werkpro beheerder van het Poortershoes vertelt dat er per week 6 tot 700 mensen langskomen. Ze regelen dit allemaal met vier betaalde krachten, 21 vrijwilligers en twee mensen met een basisbaan. “De vrijwilligers zijn het hart van de zaak” vertelt Hielkje. Henk Wolthuis (75) is een van die vrijwilligers. Hij staat sinds drie jaar twee dagen per week zes uur achter de balie van het café/eethuis. Dat betekent mensen koffie geven, praatje maken, cursisten de weg wijzen en soms de zaal opruimen om hem klaar te maken voor de volgende groep. Hielkje noemt Henk een heel goede gastheer, heel toegankelijk en laagdrempelig.

dav

Pensioen

Henk ging op zoek naar iets om te doen toen hij met pensioen ging. “Dat was vrijheid blijheid dacht ik, maar dat viel tegen en na een tijdje kreeg ik het gevoel dat ik weer in het ritme moest komen van een dagindeling.” Hij las iets over het Poortershoes en is maar eens gaan kijken. Hielkje: “Wij kijken altijd wat bij iemand past en wat iemand aan kan qua belastbaarheid en in welk team hij of zij zich het meest prettig voelt. Veel mensen hier hebben een verhaal, maar iedereen is medewerker en niet het verhaal.”

Je groeit er vanzelf in

“Je moet omgang met mensen prioriteit geven” legt Henk uit als hij over zijn werk praat. “In het begin dat ik hier werkte wist ik nog niet zoveel en had ik moeite met al die vragen van mensen maar je groeit er vanzelf in.” Henk zat voorheen in de reisbranche waar omzet en winst maken belangrijk waren. Maar een buurthuis is nu eenmaal niet commercieel en met al die kopjes koffie die voor sommige mensen gratis zijn heeft hij soms wel wat moeite. “Het zit nou eenmaal in mijn hoofd dat er winst gedraaid moet worden en dat hoeft hier niet, maar dat vind ik lastig en dat blijf ik lastig vinden.”

Een andere kijk op dingen

Er zijn andere dingen waarin hij wel veranderd is vertelt hij, “Als je zo met mensen praat en je leert elkaar wat kennen, ze gaan je vertrouwen en dat je dan hoort dat ze van 40 euro in de week moeten leven, daar schrok ik geweldig van. Daar ben ik ook wel een beetje anders door gaan denken. Het idee dat je dit meer of dat meer wil hebben heb ik nu wel een beetje achter me gelaten doordat ik dat soort mensen om me heen heb.” Hielkje knikt, “Ja je hebt wel een andere kijk gekregen. Het zijn soms ook je collega’s, maar hier zijn we  allemaal gelijkwaardig aan elkaar.” Henk: “Ik ben eerlijk gezegd wel heel blij dat ik hier mag zijn en mag rondlopen en mag luisteren en af en toe mag ik zelf iets zeggen. Het is goeie ervaring dat je ook eens een andere kant van de medaille treft.”

Het poortershoes zoekt nog een baliemedewerker die koffie en thee schenkt en mensen te woord staat en een medewerker  in de bediening die helpt met het serveren van de maaltijden en het keukenpersoneel ondersteunt.

Tekst en foto Jeanet Verveer