Hoe kleurrijk ben jij?

Tja hoe kleurrijk ben ik zelf eigenlijk op het gebied van communicatie? Goede vraag. En waarom heb ik met de ene persoon gelijk een ‘klik’ en lopen de gesprekken met een ander juist stroef? De training van Ontwikkellink over communicatiestijlen van Lian Groenveld zou mij vast het antwoord hierop geven.

Leuk testje

Op een zonnige donderdagmiddag in maart werden we in het mooie pand ‘Bij van Houten’ in Groningen welkom geheten door trainster Lian Groenveld. Er was een mooi clubje vrijwilligers, popelend om meer te leren over zichzelf. Na een voorstelronde werden we eerst getest. Op een papier stonden verschillende eigenschappen, zoals enthousiast, vriendelijk etc. Hierbij moest je de 15 woorden aankruisen die je het beste bij jezelf vond passen als het gaat om communicatie. Interessant! Vervolgens kwam er uit de test welke communicatiestijl je doorgaans gebruikt.

Vier stijlen

Lian legde uit dat er kortgezegd vier communicatiestijlen zijn: een rode, gele, groene en blauwe stijl. De stijlen verschillen als het gaat om eigenschappen als extravert/introvert en taakgericht/mensgericht. Zo is iemand met een rode stijl erg extravert en gericht op een taak die gedaan moet worden, terwijl iemand met een groene stijl meer introvert is en vooral het menselijke contact belangrijk vindt in de communicatie.

Van elke stijl een beetje

Ik vond het interessant om te ontdekken welke stijl het meest bij me past. Verrassend genoeg had ik van elke stijl wel een beetje, terwijl andere deelneemsters soms één dominante stijl hadden. In de communicatie kan het zeker een voordeel zijn als je makkelijk kan schakelen tussen de verschillende stijlen begreep ik. Ha in de pocket!

Rollenspellen

De rest van de middag oefenden we met situaties uit de praktijk, waarbij trainster Lian de verschillende stijlen (soms wat uitvergroot) uitbeeldde. Wij als deelnemers moesten dan raden welke stijl ze uitbeeldde. Wat bijvoorbeeld opvalt aan iemand met een rode stijl is dat hij direct is, aanwezig en gelijk een oplossing heeft. Ik had gelijk een voorbeeld in mijn hoofd van een collega die altijd ‘rood communiceert’. Ik vind het soms vervelend dat hij zo direct is, maar nu begrijp ik meer waarom hij zo communiceert!

Uitsmijter van een feest

De tweede middag van de training kregen we filmpjes te zien van mensen die communiceren volgens een bepaalde stijl. Ook gingen we situaties naspelen uit ons eigen leven en de mensen hierin. Wie kent niet die vriendin die overal en altijd haar mening geeft? Er vielen zeker wat kwartjes bij verschillende deelnemers. Ook speelde Lian Groenveld een uitsmijter van een fictief feest. Wij als deelnemers moesten proberen om het feest binnen te komen. Dit lukte alleen als we aansloten bij de stijl van Lian op dat moment. Zo moest je bij een blauwe stijl bijvoorbeeld met feiten komen en snel tot de kern komen. Bij de gele stijl moest je vooral zelf ook informeel en sociaal doen.

Een vak apart!

Al met al een erg interessante training! Het maakt je bewust van je eigen stijl én de stijl van de ander. De meeste vrijwilligers waren dan ook voor een vervolg van deze training. En ik sluit me daarbij zeker aan. Ik heb inmiddels zelf een boek gekocht (op aanraden van Lian) over de stijlen om me nog meer te verdiepen. Er is in ieder geval een wereld voor me opengegaan… Communicatie; het blijft een vak apart, maar wel een heel mooie!

De cursus Communicatiestijlen, hoe kleurrijk ben jij? zal op 23 mei en 6 juni ’s middags van 13 tot 16 uur nog een keer gegeven worden in het Buurtcentrum Stadspark, Lorentzstraat 11

Lian Groenveld geeft ook nog een workshop die hier mooi bij aansluit:  ‘Karakterstructuren: wat is jouw masker?’   op 30 mei van 10.00 tot 12.30 ook in het Stadspark

Tekst: Marieke Bergsma