“Ik heb mezelf opnieuw uitgevonden”

Op een zonnige middag in april ben ik te gast bij Simplon Hostel aan het Boterdiep in Stad. Op de binnenplaats ontmoet ik baliemedewerker Jacqueline Wardenier die een participatiebaan heeft bij Simplon. Met haar praat ik over haar functie en wat het haar gebracht heeft.

Op de juiste plek beland

Dat Jaqueline Wardenier (30) bij Simplon Hostel aan de slag kon, bleek een gouden greep. Ze kwam voor haar bachelor en haar master Engels naar Groningen, maar kreeg aan het eind van haar studie een stevige burn-out en raakte sociaal geïsoleerd. Door werkworkshops en loopbaan coaching wist zij haar blik te verbreden en besloot al haar talenten te ontwikkelen. Met haar sollicitatie bij Simplon Hostel belandde zij precies op de juiste plek.

Zorgen voor een leuke tijd

“Als baliemedewerker heb je veel contacten met groepen jonge mensen uit binnen- en buitenland. Je boekt niet alleen hun verblijf in, onze medewerkers zorgen er ook voor dat zij hier in Groningen en bij ons een leuke tijd hebben”. Jaqueline vertelt dat medewerkers bij Simplon Hostel ruim baan krijgen om zich te ontwikkelen. Zo ontwikkelde zij haar  sociale en zakelijke vaardigheden, waardoor ze ook steeds meer plezier in haar werk kreeg. “Ik ben hier erg op mijn gemak en heb mezelf opnieuw uitgevonden”.

Gasten staan centraal

Het overgrote deel van de bezoekers zijn groepen jongeren van 18-30 jaar die hier hun verblijf boeken. Het gaat bijvoorbeeld om bandjes, festivalgangers, TT-liefhebbers en Eurosonic-gangers. De coronatijd met reisbeperkingen werd nuttig gebruikt door de accommodatie te verbouwen en op te knappen. Vorig zomer kwamen gezinnen op fietsvakantie langs, een heel andere doelgroep dus.

Samen werken

De baliemedewerkers zijn het eerste aanspreekpunt van Simplon Hostel. Daarvoor is het nodig dat je de organisatie en de huisregels goed kent. Beheersing van de Engelse taal is een basiseis. “En heel soms moet je gasten corrigeren op een nette manier”. Maar eigenlijk is de sfeer altijd goed. Jaqueline vertelt over een groep Ierse studenten die in Groningen stage liep en voor hun verblijf het hele hostel boekte. “Zij runden, samen met ons, het hostel. Heel bijzonder”.  Haar leidinggevende liet weten dat Jaqueline vaak het stralende middelpunt is door haar luisterend oor, haar positieve instelling en gulle lach. Ook wanneer er vanwege corona weinig gasten zijn. Jaqueline: “We zetten samen de schouders eronder en er is ruimte om lief en leed te delen. Ik heb nu een zinvol leven”.

Toekomst

Hoewel zij het bij Simplon Hostel erg naar haar zin heeft, kijkt Jaqueline ook naar de toekomst. Een baan als sociaal werker in de zorg spreekt haar erg aan. “In het Hostel  leerde ik In de afgelopen anderhalf jaar om voor anderen klaar te staan zonder mezelf te verliezen. En ik leerde om collega’s verder te helpen, individuele jongeren bij te staan en met groepen mensen iets te ondernemen. In mijn volgende werkkring breng ik deze vaardigheden graag in de praktijk”.
Wil je ook  aan de slag bij Simplon Hostel? Ben je overdag of ’s avonds beschikbaar? Voel je voor werk als receptionist of liever iets anders?  Je bent welkom.

Hier staan de vacatures van Simplon.

Tekst en beeld: Gerard van Duinen