“Ik raad iedereen aan om naar Link050 te gaan!”

Dat zegt Jeanot Fuchten, die komende zomer al drie jaar actief is bij Edanz, centrum voor bewustwording en ontwikkeling in De Hoogte. Nadat hij zijn werk had verloren, was het voor hem al snel duidelijk: “Ik wil actief blijven, ik wil me nuttig maken en contact met mensen hebben.” Dus ging hij naar de link050 in Oude Ebbingestraat 55 en nam informatie over drie vacatures mee naar huis. Zijn eerste keuze viel direct op Edanz; hij belde op en ze zeiden: “kom maar langs!”

Wat doet Edanz?

Momenteel worden er helaas alleen digitale activiteiten aangeboden; na corona komt de levendigheid in het gezellige pand, een vroegere basisschool, hopelijk snel terug. Een greep uit het brede aanbod: cursussen dans, website maken, meditatie, massage, keramiek, theater, creatief schrijven, geweldloze communicatie. Ook kun je een afspraak maken voor individuele coaching.

 Ik voelde me direct thuis

Met heimwee denkt Jeanot terug aan de ‘pré-corona-tijd’. Edanz draaide zó goed, vertelt hij. Elke dag was er een ‘Internationale Lunch’, waarbij bijvoorbeeld de ene dag de Eritrese keuken centraal stond en een andere dag de Marokkaanse of de Syrische. Naast het heerlijke eten was het sociale contact ontzettend belangrijk; dagelijks zat er een diverse groep van ongeveer 30 mensen aan tafel: studenten, buurtbewoners, ouderen. Geweldig was het.

 Manusje van alles

Naast de organisatie van de lunch was Jeanot druk met bardiensten, administratie, ICT; kortom van alles. Ook werkt hij nieuwe vrijwilligers in; het gaat dan bijvoorbeeld over alle ingewikkelde regelgeving omtrent hygiëne in een grote keuken. Hij heeft zelf nog geen tijd gehad om aan een cursus van Edanz mee te doen; als alles weer ‘normaal’ wordt, dan zal hij dat hopelijk een keer kunnen doen.

 Durf de deur uit te gaan!

De titel van dit verhaal is: “Ik raad iedereen aan om naar Link050 te gaan.” Jeanot meent dit oprecht; hij vertelt dat hij uit eigen ervaring weet hoeveel voldoening het je geeft om bezig te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten. En hoe fijn het is om te ervaren dat je een bijdrage kunt leveren èn dat je meer kwaliteiten hebt dan je denkt!

Tekst: Magda Bootsma
Foto: Jeanot Fuchten