Improvisatie cursus van Ontwikkellink

Het is de achtste en de laatste les van de improvisatie theatercursus van Ontwikkellink gegeven door Evelien Korf. Ze is trainer in toegepaste improvisatie en improvisatietheater en doet dat sinds 2019. Van te voren praat ik met haar over wat ze hoopt over te brengen op haar cursisten. “Dat je je eigen impulsen leert te herkennen en dat je niet alleen luistert naar je ‘hoofd’kantoor’, maar ook wat je lijf en je intuïtie je te vertellen hebben.” Wat ze het leukste vindt, is wanneer spelers echt uit hun hoofd gaan en in hun lijf gaan zitten en dat je de eerste impulsen op het podium ziet verschijnen. Iemand kan zichzelf helemaal verrassen. Ze vindt het magisch wanneer dat gebeurt.

Een ware voorstelling

Ik doe mee met de opwarmronde. We doen een aantal improvisatiespelletjes waarbij we in een kring staan en ik word er meteen vrolijk van, want er wordt genoeg gelachen. Het is uitdagend en ik merk dat je echt  ‘aan’ moet staan om het bij te houden. Na een tijdje zie  ik dat de andere cursisten beter getraind zijn dan ik en ga aan de kant zitten als publiek. Ik krijg een ware voorstelling te zien waarbij de scenes elkaar vlot opvolgen. De cursisten krijgen telkens een andere uitdagende opdracht van Evelien.

Creativiteit en intuïtie

In de pauze spreek ik Judith. Ze heeft meegedaan omdat ze iets wilde doen waarbij ze uit haar comfortzone werd gehaald. Ook hoopte ze dat haar creativiteit en intuïtie aangeboord zouden worden. En dat is zeker gelukt. “Ik heb geleerd dat ik in moeilijke situaties mag vertrouwen op mijn intuïtie en dat er vanzelf een oplossing komt. De gezelligheid en het plezier met de groep was ook heel leuk. Iedere vrijdagmiddag  was het slap lachen met elkaar.” Aan het einde van de cursusavond vertelt Judith dat ze doorgaat met improvisatietheater.

Ook interesse in een cursus? Kijk hier voor de actuele cursussen bij ontwikkellink.

tekst en foto: Marilisa Herksen