In beweging blijven bij Jasmijn

Vanaf zwembad De Parrel zetten we er flink de pas in richting Paddenpoelsterbrug. Het is droog en dat mag vandaag een wondertje heten, maar anders was Esther met haar wandelsportgroepje ook op pad gegaan. Weer of geen weer, de vrouwen wandelen. Voor de beweging, om er even uit te zijn of om naar elkaars verhalen te luisteren.

De stad uit

De vrouwen komen bij Esther terecht via Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn of via WIJ Selwerd. Of via via, omdat ze hoorden dat het goed werkt: actieve beweging, praten, buitenlucht. Tijdens corona mogen er niet meer dan vier vrouwen meelopen maar in normale tijden zijn dat er meestal meer. Iedereen mag aanschuiven wanneer ze wil. Het is net na de ramadan en veel vrouwen moeten weer een beetje op gang komen. Al snel laten we het verkeerslawaai achter ons en lopen we, begeleid door vogelgezang, de stad uit.

Rekken en draaien

Langs het fietspad vindt Esther een plek voor de warming-up. “We gaan even met de armen zwaaien, tien keer.” Esther houdt de groep goed in de gaten. “Lukt het niet?” vraagt Esther aan Naomi die vertelt dat ze nog last heeft van haar vaccinatie. De armen zwaaien opzij en omhoog, de lichamen worden uitgestrekt, gedraaid en gebogen. En met het lichaam komt ook de geest in beweging. De verhalen komen los. “Veel vrouwen zitten thuis in een moeilijke situatie,” vertelt Esther, “hier kunnen ze even helemaal ontladen en tijd voor hunzelf nemen.”

Voelsprieten uit

Voor Esther zelf is dit iets wat ze vroeger al wilde. Iets met sport en beweging. Maar haar leven liep anders. Ze deed diverse opleidingen, werkte vier jaar in de zorg en acht jaar bij een grafisch bureau. Een langgekoesterde wens kwam haast onverwacht toch nog uit: ze kreeg een zoon. Ze nam de tijd en ruimte om voor haar zoon te zorgen. Tot ze hoorde van de wandelsportgroep. Ze liep mee, zag hoe goed dit voor veel vrouwen was en besloot dat ze hieraan bij wilde dragen. Ze volgde de wandelsportopleiding die Jasmijn aanbood en is nu zelf wandelsportbegeleider. En al die ervaringen die ze eerder opdeed, neemt ze mee tijdens de wandelingen. Hier zet ze haar voelsprieten uit. “Vaak zitten de vrouwen ergens mee maar laten dat niet snel zien, ik weet daar dan doorheen te breken.

Uitpakken

Bij de Paddenpoelsterbrug zetten we onszelf in de ‘warriorpose’ en rekken we de spieren nog wat op. Op de terugweg ruiken we aan de kamperfoelie en vogelkers en ontdekken we een veldje daslook, dat inderdaad naar look ruikt. Ik vraag Esther hoe het komt dat het nooit gaat vervelen. Dat komt, zegt ze, omdat ze zichzelf steeds kan blijven ontwikkelen. In 2019 heeft ze een opleiding tot fitnesstrainer gedaan. Jasmijn had wel de beschikking over een fitnessruimte maar niemand kon er wat mee. Dus ging zij weer aan de studie. Samen met anderen heeft ze plannen om nog heel groot uit te pakken. Ze fantaseren over een compleet wellnesscentrum met een fitnessruimte, een schoonheidssalon, kinderopvang en een huiskamer voor vrouwen.

Wil je je ook inzetten voor vrouwen en jezelf blijven ontwikkelen? Jasmijn zoekt:

-een wandelsportbegeleider

-een fietslesvrijwilliger

zwemlesvrijwilligers

-een ondersteunende medewerker voor Nederlandse les

Tekst en fotografie: Leonie Barnier