Innersdijk Ten Boer zoekt vrijwilligers

Omdat het mist fiets ik door onzichtbare weilanden van Groningen naar Ten Boer op weg naar woonzorgcentrum Innersdijk waar ze altijd opzoek zijn naar nieuwe vrijwilligers. Innersdijk stond eerst in Beijum maar is tijdelijk (inmiddels 11 jaar) naar Ten Boer verhuisd. Dat verklaart de containerbouw van het complex.  Als je binnenstapt vergeet je de containerbouw onmiddellijk want het lijkt wel een sjiek bruin café met Smirna kleedjes op de tafels, schemerlampjes en een muur bekleed met een schitterende foto van een Frans terras uit de jaren twintig.

Diverse activiteiten

In de activiteitenruimte praat ik met vrijwilliger Ina en coördinator vrijwillige inzet Margriet. Twee enthousiaste mensen die graag vertellen over hun vak. Innersdijk biedt wonen, zorg en welzijn voor ouderen die vanwege lichamelijke of geestelijke klachten niet langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Er zijn ruim 80 vrijwilligers actief, sommigen komen drie of vier keer per week anderen een keer per maand of zijn actief bij bepaalde projecten. Ze wandelen met de mensen, lezen voor, maken een praatje, gaan mee op uitjes, het is heel divers wat vrijwilligers kunnen doen.  Margriet: “Vrijwilligers zijn heel zelfstandig, ze kunnen zelf met ideeën aan komen over activiteiten. Natuurlijk zijn wij op de achtergrond aanwezig als het nodig is maar vrijwilligers kunnen heel veel zelf. Zo hebben we hier bijvoorbeeld op  woensdag religieuze zang dat helemaal door vrijwilligers gerund wordt. Zonder vrijwilligers zou deze activiteit er  niet zijn.”

 

Een verrijdbare keuken

Ina (62) is een van deze zelfstandige vrijwilligers. Elke twee weken (toen ze nog geen kleinzoon had kwam ze elke week) komt ze naar de Somatische afdeling om  samen met bewoners te koken of ze doet mee met hersengymnastiek. “Ik houd van koken vooral van een beetje experimenteren. Wat het menu is, wordt overlegd met de bewoners. Samen met twee bewoners doe ik de voorbereiding, het snijden en hakken, daarna kook ik, we eten met acht mensen gezellig samen en dan ruim ik het weer op.” Ze kookt op een verrijdbare keuken, compleet met kookplaat, oven en afzuigkap. (zie foto)

Hersengymnastiek

Ze is ook bij de middag hersengymnastiek. “Gezegdes, puzzeltjes, dat soort dingen doen we. Ik doe mee en help bewoners die niet meer kunnen schrijven.”  Als ik vraag wat het leukste is van haar activiteiten, zegt ze: “Het leukste is de dankbaarheid die je terugkrijgt, ook al zeggen ze het niet, je ziet het wel. Als ik dan thuis zit denk ik ‘wat een fijne dag, het was gezellig’.” Zo te horen is het voor Ina die 100% afgekeurd is, een fijne, waardevolle dagbesteding.

De kers op de taart

Margriet en Ina zijn beiden duidelijk over hoe belangrijk vrijwilligers zijn. Ina: “Ik kwam in Innersdijk omdat mijn inmiddels overleden man hier verbleef en toen viel het me al op hoe weinig tijd de verpleging heeft.” Margriet: “Vrijwilligers zijn de kers op de taart. Het gaat om de aandacht die je geeft. De verpleging, de zorg heeft daar niet altijd voldoende tijd voor.”
Op de terugweg schijnt de zon, dampt de akker en staart een ree een tijdje voor hij of zij met grote sprongen er van door gaat.

Ten Boer is een mooi dorp en je bent er zo, belangstelling ? Hier vind je de vacatures, deze zijn allemaal voor de locatie Bloemhof van Innersdijk.

Tekst Jeanet verveer
Foto Margriet Drenth