‘Kan ik iets nuttigs doen?’

Aan tafel zit een groepje jongeren met elkaar te babbelen. Achterin is  ook een groepje neergestreken op een bankstel. Op de achtergrond klinkt een relaxed muziekje. Ik ben aangekomen bij Jimmy’s aan de Herestraat 103: dé plek voor en door jongeren tussen de 12 en 27 jaar. Even later komt Kieron Stobbe binnenlopen.

Rare situatie

Hij was een tijdje bij Jimmy’s geweest als websitemaker en daarna weggegaan, maar kwam weer terug met een hulpvraag: “Het was een hele rare situatie. Veel mensen dachten dat ik dakloos zou worden omdat ik de huur wilde opzeggen. Daarom kwam ik hier met deze vraag. Vervolgens was het heel fijn om hier te zijn en op een gegeven moment vroeg ik me af: kan ik iets nuttigs doen?” Nu is hij al bijna een jaar vrijwilliger.

Schotland en Dungeons and Dragons

Vervolgens praten we wat over zijn familie, waarvan de helft in Schotland woont. Zijn vader woont wel in de buurt, maar hij heeft altijd bij zijn moeder gewoond. Ik vraag aan hem wat hij, naast de website, nog meer heeft gedaan bij Jimmy’s. “Momenteel is er 3 uur per week een DnD ( dungeons and dragons) avond. Daar ben ik aanwezig en ik zorg ervoor dat de Dungeon Master alles heeft wat hij nodig heeft, dat bekend is wie er allemaal komen en dat het qua organisatie goed geregeld is. Daarnaast  kook ik samen met iemand op donderdagavond. En als er bij Jimmy’s nieuwe stagiaires zijn komen ze meestal naar mij toe, omdat ik weet hoe alles ongeveer gaat.”

Zelfverzekerder

“Ik ben zelfverzekerder geworden” zegt hij als ik hem vraag wat hij hier geleerd heeft. Vervolgens keuvelen we wat over de trainingen die hier gegeven worden. “We hadden laatst een teambuildingdag waarbij we naar verschillende talenten keken zoals communiceren en de fouten die je daarin maakt. Daar praat je vervolgens over zodat er een kleinere kans is dat het de volgende keer weer gebeurt.” Het talent dat hij al had voordat hij hier kwam was presenteren en dat komt goed van pas. “Dat is iets wat hier belangrijk is, want je presenteert natuurlijk niet alleen jezelf, maar ook Jimmy’s en als je een training geeft presenteer je de training ook.” Een ander talent dat hij goed kan toepassen is het out of the box denken. “In plaats van A naar B in een rechte lijn denk ik eerder: als we het op deze manier doen is het ook mogelijk en waarschijnlijk makkelijker.”

Waardering en gezellige activiteiten

Als ik vraag wat Kieron het leukste vindt aan dit vrijwilligerswerk weet hij het antwoord meteen:“De waardering die van andere mensen komt. Andere mensen zeggen dan: “wow dat is vet cool”. Het verbaast mij nog iedere keer hoe andere mensen erop reageren. Daarbuiten zijn het vooral de activiteiten die worden georganiseerd, zoals lasergamen en suppen. Dat werd georganiseerd door de groep die hier nu zit. Ze zaten nog maar in hun eerste week, maar desondanks hadden ze toch al iets neergezet.”

Jimmy’s is in principe  altijd op zoek naar jongeren die vrijwilliger willen worden. Het is  wel belangrijk dat ze niet ouder dan 27 zijn.

tekst en foto: Marilisa van Herksen