Kelderwerk, maar niet in de kelder

Kelderwerk, in de Oosterparkwijk, biedt koffie, thee en sport aan voor minima. Het is tweeëneenhalf jaar gesloten geweest maar sinds 16 oktober weer open. Het is laagdrempelig en wordt gerund door vrijwilligers en mensen met een participatiebaan. Ik spreek met Wim, Jerry en Ferry en later komt daar nog Alex (op de foto) bij.

Graag wat langer open

Jerry en Ferry zijn twee van de twaalf vrijwilligers die de tent runnen. “Maar we kunnen er nog meer gebruiken,” vertelt Jerry. “Ja,” beaamt Ferry “want we willen ook graag ’s avonds open.” Nu sluiten ze om 18 uur maar het streven is om van 10-22 uur open te zijn.

Wim is ook vrijwilliger, maar dan als adviseur verbonden aan Kelderwerk. Alex, is al 21 jaar betrokken als coördinator. “Maar ik werk ook als hulpverlener bij het wijkteam. We hebben als Kelderwerk op heel veel locaties in de stad gezeten. “Ja,” vertelt Wim, “we hopen hier wat langer te mogen blijven, want we hebben hier ook een grasveld waar we in de zomer buitenactiviteiten willen ontwikkelen.”

Kelderlekkage

Hoezo de naam Kelderwerk? “We zijn ooit begonnen in de Oosterstraat en daar zouden we een kelder krijgen, maar dat ging niet door. De naam bleef gelukkig wel, ook al was er ooit een bureau dat de naam wilde aanpassen in iets formeels, gelukkig ging dat niet door,” aldus Alex. Ondertussen neemt Ferry de telefoon op en vertelt lachend dat er iemand belde die een lek in zijn kelder had, of ze dat kunnen oplossen…

Goedkoop sporten en elkaar ontmoeten

Jerry en Ferry houden een oogje in het zeil, bemannen de balie, beantwoorden de telefoon, geven uitleg over de apparaten, zetten koffie en thee en doen andere voorkomende werkzaamheden. “Het is hier erg gezellig,” vertellen beide mannen. “Er is veel aanloop, zo’n 15-20 mensen per dag, want het is vooral ook een ontmoetingsplek.” En het is goedkoop om hier te sporten, je kunt een strippenkaart kopen of losse kaarten a 3 euro. Een maandkaart kost 10 euro en met Stadjerspas 5 euro. En je zit nergens aan vast. Vrijwilligers mogen vanzelfsprekend gratis sporten.

“We willen geen concurrent zijn voor commerciële fitness bedrijven,” vertelt Alex, “zo hebben we geen instructeurs. “En heb je belangstelling om hier aan de slag te gaan, dat kan als participatiebaan en ook als werkleerplek, want we zijn nog bezig om een gratis opleiding als sportinstructeur te financieren voor de vrijwilligers.” En dat lijkt Jerry en Ferry wel wat. Beiden hebben een heel andere achtergrond maar dat maakt hen niet uit. Het houdt hen van de straat en zo heeft Jerry ook nog genoeg tijd voor zijn twee katten.
Nog iets grappigs, ze hebben ooit in een leegstaande kerk gezeten waar een kapot Jezusbeeldje hing. “Dat hebben we sindsdien altijd meegenomen en nu hangt het hier weer,” vertelt Alex. En inderdaad, Jezus waakt over de ruimte…

Dus heb je belangstelling voor deze gezonde en gezellige vrijwilligersbaan, bel met Alex Spajic: 0616805932; je kan de vacature hier bekijken.

tekst en foto: Annette Doornbosch