Klussen om te ontmoeten

Wat is Stichting Present?

De vrijwilligers van stichting Present in Groningen doen klussen voor mensen die geen geld en geen netwerk hebben. De Stichting ziet het klussen ook als een middel voor ontmoeting; de klussers krijgen zo ook oog te voor de situatie van de ander. De Stichting Present wil een beweging op gang brengen waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien. Al ruim 20 jaar timmert deze stichting in Nederland aan de weg in. Overal zijn afdelingen opgericht en ook in Groningen is ze al lange tijd actief.

Diverse projecten

Talloze groepen vrijwilligers meldden zich in de afgelopen jaren aan voor een kleinere of grotere activiteit en gaandeweg breidde de organisatie haar taken uit. Naast praktische projecten, zoals bijvoorbeeld het schoonmaken en schilderen van een woning, lopen er momenteel ook sociale projecten. Dat kan een gezelligheidsactiviteit in een zorgcentrum zijn of tuinproject in een bepaalde straat. De meeste vrijwilligers melden zich aan voor een eenmalige activiteit. Anderen verbinden zich wat langer aan Present en sommigen zijn vaste kracht. Stichting Present is de ideale plek wanneer je wel vrijwilligerswerk wil doen maar je je niet voor langere tijd aan een organisatie wil verbinden.

Françoise van der Boom en Karel Eggen

Françoise en Karel zijn twee van deze vrijwilligers. Zij begeleiden groepen voor en tijdens een klus. Voor hen staat de groep vrijwilligers centraal. Het begint met het koppelen van een team aan een bepaalde hulpvrager. Dat steekt soms best nauw: niet elke groep kun je op elke klus zetten. Daarna maken ze afspraken met de vertegenwoordiger van de groep vrijwilligers en bezoeken ze de hulpvrager om poolshoogte te nemen en afspraken te maken. De hulpvrager is altijd door een professionele hulpverlener aangemeld.

Motivatie

Beide projectbegeleiders zijn enthousiast over hun werk. Coördineren en organiseren deden ze al voor hun pensionering en die talenten mogen ze nu ook inzetten in dit werk. Ze merken vaak dat vrijwilligers onder de indruk zijn van de ellendige situatie waarin andere mensen soms leven en het fijn vinden om iets te kunnen bijdragen aan verbetering van die omstandigheden. En bijna altijd is de hulpvrager ondersteboven van de belangeloze hulp die hem geboden wordt; sommigen zijn blij dat er weer eens mensen over de vloer komen. Karel: “Wij kunnen het verschil in de wereld niet maken, maar dit soort projecten maken voor de hulpvrager wel een wereld van verschil.”

Tijd collecte

Gemiddeld begeleiden zij één project per week. Vrijwilligers komen overal vandaan. Vaak meldt een groep zich aan vanuit een bedrijf of een vereniging. En dan geven ze meestal ook meteen aan hoelang, waarvoor en wanneer ze ingezet willen worden. Ook vanuit de kerken komen aanmeldingen binnen. Een leuke ontwikkeling is de tijdcollecte die sommigen kerken hebben ingesteld. Dan wordt er tijdens de dienst gecollecteerd niet om geld op te halen, maar om tijd beschikbaar te stellen. Deze tijdcollecte heeft al diverse vrijwilligers opgeleverd. Omdat het hierbij vaak gaat om veel vrijwilligers tegelijk, worden  ze voornamelijk ingezet op sociale projecten.

Projectbegeleiders

De Stichting Present is blij met elke vrijwilliger. Ook het team waar Françoise en Karel deel van uitmaken heeft nog behoefte aan collega’s. Als je houdt van organiseren en coördineren en graag zoveel mogelijk je eigen agenda wil kunnen invullen, kun je bij Present aan de klus!

Tekst en beeld: Jan de Koning