Kunstkriebels voor kinderen in de zomer

In de Biotoop wonen en werken ongeveer 250 kunstenaars en ondernemers. Daarnaast wonen er nog zo’n 180 mensen die elders werkzaam zijn maar zich net zo verbonden voelen met de Biotoop. Er is een zelfoogsttuin, een gezellige kas en ruimte voor theater en muziek. En er wordt dus een zomerweek – Kunstkriebels-  voor kinderen georganiseerd!

Van moeder op dochter

Yanick Vervuurt heeft het zomerweekstokje van haar moeder Margriet overgenomen, maar Margriet werkt op de achtergrond nog mee aan KunstKriebels. Yanick heeft na haar studie rechten onder andere in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt, ze was au-pair in Italië, werkte met en voor vluchtelingen en heeft een aantal maanden over de wereld gereisd. In de corona-periode kwam ze terug naar Nederland en ze werkt inmiddels voor verschillende organisaties en als vrijwilliger voor kunstkriebels in de Biotoop. Net zoals bij haar moeder, die kunstenaar is, ligt ook bij Yanick haar hart meer bij creativiteit dan bij een negen tot vijf bestaan als jurist. En gelukkig kan er na een paar relatief stille jaren door corona op het Biotoop-terrein weer volop gewerkt en genoten worden.

Kinderen die niet op vakantie kunnen

In de vóórlaatste week van de zomervakantie (21-25 augustus) organiseert Yanick in samenwerking met de voedselbank, professionele kunstenaars en een groep vrijwilligers een gratis creatieve week voor kinderen uit Groningen en Haren die niet op vakantie kunnen. Hoe ziet zo’n week eruit? ’s Ochtends worden de kinderen door vrijwilligers opgehaald; het programma begint rond 10.00 uur.  Aan het eind van de dag, rond 18.30 worden ze weer naar huis gebracht. De lunch en het diner zitten bij het programma in, want gezellig samen eten is een belangrijk onderdeel van het programma. Ook deze maaltijden zijn dus gratis. Kinderen die dat leuk vinden, helpen mee in de keuken, maar verplicht is dat niet.

Vrijwilligers gezocht!

Van maandag t/m vrijdag worden er door professionele kunstenaars workshops in verschillende disciplines aangeboden. Elk dagdeel begint gezamenlijk met een warming-up met onder andere yoga. Daarna vertellen de docenten welke workshop ze geven en kunnen de kinderen kiezen wat ze willen doen: grote houten stellages bouwen, koken, muziek maken, toneel spelen, noem maar op. De activiteiten vinden zoveel mogelijk buiten op het terrein van de de Biotoop plaats; maar als het erg regent, kun je naar binnen. In groepen van ongeveer tien kinderen werken de vrijwilligers samen met de professioneel geschoolde workshopleiders. Het is een speels en tegelijkertijd serieus gebeuren: er wordt aandacht besteed aan talentontwikkeling, de kinderen leren nieuwe werkvormen kennen, ze werken met elkaar samen, ontwikkelen meer zelfvertrouwen en ze moeten kleine ruzietjes – soms met jouw hulp als vrijwilliger – uitpraten.

Flexibel

Yanick en haar collega’s zoeken mensen die flexibel zijn èn tegen lawaai kunnen. Op vrijdag 18 augustus is er een kick-off van het project, waar het team elkaar leert kennen. je wordt dan voorbereid op wat je in de week tegen kunt komen en wat er van je wordt verwacht. Je bent minimaal twee dagdelen beschikbaar, maar liefst de hele week. je bent er voor de kinderen èn/of je draait mee in de praktische klussen zoals afwassen en schoonmaken. Je wordt beloond met een onvergetelijke ervaring en veel knuffels!

Tekst; Magda Bootsma, februari 2023
Beeld: Kunstkriebels