LeRoy: natuur in Lewenborg

Een flink natuurgebied midden in de wijk, waar zie je dat? Lewenborg heeft het. Een gebied zo’n 8 voetbalvelden groot (6ha) dat door de wijk heen slingert en door wijkbewoners zelf wordt onderhouden.

Goed voor je conditie

Vrijwilliger Winy vertelt dat ze alleen de paden onderhoudt en het snoeiwerk doet. “Want ik ben niet sterk genoeg voor het andere werk”. Winy deed een aantal jaren geleden mee aan een bewoners dag en is blijven hangen vertelt ze. Het werk is goed voor je vindt ze: “Om conditie een spieren te krijgen gaan mensen tegenwoordig naar een dure sportschool, hier kan je dat allemaal gratis krijgen, plus nog een frisse neus, koffie, thee en gezelligheid in het LeRoy huis èn een opgekalefaterd LeRoy-gebied!” Het Leroy gebouw is zeker mooie plek om koffie te drinken en in de zomer kan je buiten op de veranda zitten met uitzicht op de grote vijver.

Verschillende projecten

Vrijwilligers bestrijden de bereklauw, Japanse duizendknoop en het bamboe maar daarnaast kent het gebied een flink aantal projecten. Je vindt er onder andere een moestuin, een boomgaard, de bijenstal, het pinetum, een smulbos en een fruittuin. Het bijzondere van het leRoy gebied is dat er niet vooraf een plan is gemaakt en er hoeft ook niet  een bepaald doel behaald worden. Als iemand een idee heeft dan kan hij of zij daar gewoon mee beginnen. Zo bedacht iemand dat hij allerlei soorten bomen bij elkaar wilde zetten en zo is het pinetum ontstaan. Inmiddels staan er 300 verschillende bomen, met een bordje erbij met de naam en herkomst. Gerrit vertelt dat deze vrijwilliger binnenkort naar Turkije gaat om de verzameling aan te vullen. Iemand anders wilde graag een fruittuin aanleggen, haalde wat stekjes uit eigen tuin en begon gewoon. Wim ( bestuurslid kunst en cultuur) verhuisde 22 jaar geleden vanuit het Oosterpark naar Lewenborg. Voor de verhuizing was hij al geïnteresseerd maar sinds hij dichtbij woont heeft hij zich ontfermd over De Werf waar hij samen met kinderen nestkastjes bouwt. Hij noemt “zinvol en bevredigend werk” en hij heeft meer ideeën om samen met kinderen te doen.

Natuurbeleving en biodiversiteit

Samen met Gerrit Vos (secretaris van het bestuur) loop ik een paar uur door het gebied en luister naar de verhalen die over elke plek zijn te vertellen. Het is een perfecte plek voor kinderen, om te spelen en te ontdekken. Ze kunnen zich met een touw op een vlot over de vijver heen en weer trekken, klimmen en klauteren en voor de kleinsten is er een programma. Gerrit vertelt dat het de eerste jaren vooral ging over de aanleg en de vormgeving, tegenwoordig staan het natuurbeleving en biodiversiteit voorop. Gevraagd wat hem boeit aan dit vrijwilligerswerk dat hij al jaren doet zegt hij: “ik heb er heel veel lol in.”

Zomerfestival

In de maanden mei en juni zal er een festival georganiseerd worden met heel diverse activiteiten: een vleermuizentocht, er komt een kettingzaagkunstenaar, een kabelbaan, er is een slootjesdag, er worden nestkastjes geïnspecteerd, op de Werf zijn oude ambachten te zien – van paling roken tot maaien met de zeis-, er is een muziekprogramma en er zullen een aantal acts van kindercircus Santelli te zien zijn. Dit is nog niet het volledig programma, maar dan heb je een idee.

Bestuursleden gezocht

Het Leroy bestuur bestaat op dit moment uit drie mensen en heel graag zouden ze dit uitgebreid zien met liefst nog vijf mensen: Een voorzitter, een penningmeester, iemand die de PR voor z’n rekening neemt, iemand die contact onderhoudt met bewoners en iemand die zich bezig houdt met het groenbeheer. Vragen? mail naar stichting@leroy-groningen.nl

tekst en beeld: Jeanet Verveer