Levensvreugde bij musicaltheater Vals Alarm

De spelers, ontwerpers en technici van Vereniging “Vals Alarm”, een musicaltheater in Stad, brengen prachtig uitgevoerde musicals op de planken. Ik spreek regisseur Dani Heres Dominguez over zijn rol als regisseur, over de teams, over de amateurstatus en over de meerwaarde van musicaltheater voor Groningen.

Spaans temperament

Een musical neerzetten is een aanstekelijke manier van samenwerken. Vanaf het eerste idee tot en met de laatste voorstelling zet iedereen er de schouders onder. Dani Heres Dominguez (58): “De regisseur is niet de baas. Bij iedereen hier leeft het besef dat hij/zij zelf verantwoordelijk is voor de invulling van zijn/haar eigen taak en dat we samen verantwoordelijk zijn voor het geheel.” Heres Dominguez, begiftigd met een Spaans temperament, volgde toerisme-, theater- en regieopleidingen in Spanje en Engeland. Hij liet o.a. bij het theaterbureau, het NNT en Kolder & Ko zien over professionele tools te beschikken om een cast in beweging te krijgen. Hij eist veel van anderen, maar geeft zelf ook alles. Dani: ”Ik weet wat er moet gebeuren, maar kan dat met een gerust hart delegeren.”

Groeidiamanten

Dani: “Wij zien de spelersgroep als groeidiamanten, die elkaar en zichzelf slijpt. Het artistiek team bewaakt de grote lijn en de kaders van het script, waarbinnen de cast opereert.” De cast maakt zich gaandeweg het script eigen en ontwikkelt het verder. Het artistiek team is beschikbaar voor inspiratie, overleg en reflectie. Door de corona beperkingen oefent iedere speler zijn/haar liedjes op eigen houtje onder regie van de dirigent, op afstand en via het beeldscherm. Dat is verre van ideaal. “Ik kan niet wachten om weer aan de gang gaan met de spelrepetities” lacht Dani. Alle voorbereiding komt uiteindelijk samen in een spetterende voorstelling.

De vreugde van theater

Vals Alarm moet het hebben van de entreegelden, maar die zijn er nu niet omdat de zalen niet open mogen. Het weinige geld is gelukkig geen grote belemmering, omdat de professionele theatergezelschappen in Noord Nederland graag bereid zijn hun spullen uit te lenen. De drive voor een theatermaker als Dani is dan ook niet het geld, maar zijn overtuiging dat kunst en cultuur gaan over beschaving en levensvreugde. En die levensvreugde is dan ook de meerwaarde van het musicaltheater.

“Once on this island”

De nieuwe productie “Once on this island” staat gepland voor de tweede helft van 2021 en dat gaat gewoon door. Voor deze voorstelling zoekt Vals Alarm een productieleider. Hij of zij is verantwoordelijk voor geluid, belichting, de kostuums en decors, opnameapparatuur, vervoer enzovoort.
Dani: “We zoeken een productieleider die niet te eigengereid is en zelfstandig kan handelen. Iemand die liefde voelt voor wat ie doet en out of the box kan denken. We hebben graag iemand die kan delegeren en niet bang is om ‘in’ de mensen te kijken, maar die ook zelf gecoacht wil worden. Onze nieuwe productieleider kan een team maken en is zelf ook teamspeler.” Van de regisseur mogen de zalen morgen al wel weer open.

De vacature van productieleider staat hier.

Tekst en beeld:  Gerard van Duinen