Link050 te gast bij Arno’s aperitief

Arno’s aperitief heeft elke dag in de Spiegeltent op Noorderzon aandacht besteed aan vrijwilligerswerk. Fix ( de pilot over maatschappelijk diensttijd ) kwam twee keer langs en verschillende  mensen van de vrijwilligersorganisatie Wehelpen.nl waren te gast. Al die aandacht voor vrijwilligerswerk werkte zo inspirerend dat een dame uit het publiek spontaan besloot elke week een keer te gaan wandelen met een tachtig-jarige mevrouw.

Compliment

Zaterdag, de laatste dag van Arno’s apperitief,  was Rein de Vries van Link 050 te gast bij Arno. “Want” zei Arno, “Link 050 is een beetje de paraplu van alle vrijwilligersorganisaties.” Rein als de expert op het gebied van vrijwilligers kreeg van Arno natuurlijk  de vraag wat hij van het festival vond. Het antwoord van Rein was een groot compliment aan de organisatie van Noorderzon: ”Als er een organisatie is die goed zorgt voor zijn vrijwilligers en daarom ook telkens weer vrijwilligers krijgt is dat Noorderzon. Een en al respect, daar kunnen heel veel vrijwilligersorganisaties een voorbeeld aan nemen.”

Vrijwilligers koesteren

Patrick van Lint, al een aantal jaar de coördinator vrijwilligers van Noorderzon was ook te gast bij Arno. Hem werd gevraagd hoe hij aan de 700 (!) vrijwilligers komt die nodig zijn om het festival draaiende te houden. Patrick vertelde dat het een kwestie is van “koesteren, communiceren, waarderen en goed eten en drinken geven!” De vrijwilligers van Noorderzon werken bij licht en geluid, de kaartverkoop, ze staan achter de bar, werken als publieksvoorlichter, bij het kindervermaak en soms zijn ze nodig om de artiest te ondersteunen.

Extra steun

Link 050 zorgt zelf voor zo’n 20 vrijwilligers die wat extra steun nodig hebben. Dan gaat het om mensen die bijvoorbeeld liever backstage werken omdat daar minder prikkels zijn. Rein: “Het ging heel erg goed met deze mensen. We kennen ze ook goed omdat sommigen er vorig jaar ook waren. Soms gaan we even in gesprek met de organisatie om wat uit te leggen. Overigens hopen we wel dat we deze mensen die soms een heel klein sociaal netwerk hebben vast kunnen houden. Zo van kom eens langs bij Link 050 dan kijken we wat er nog meer mogelijk is.” Het is zoals Patrick zegt: “De vrijwilligers van Noorderzon vormen een afspiegeling van de maatschappij, iedereen werkt mee, jong en oud, autochtoon en allochtoon. Zonder hen zou het festival niet kunnen bestaan.”

Zondag stond Link050 op de Noorderzondagmarkt met een standje. Hoewel het erg warm was kwamen er toch nog een flink aantal mensen langs met vragen over vrijwilligerswerk.  Omdat ze vrijwilligers of vrijwilligerswerk zochten. Blijkbaar heeft de aandacht van Arno’s aperitief voor de vele mogelijkheden van vrijwilligerswerk mensen op een idee gebracht!