Magie bij de Kostuumuitleen

Voor het schoolgebouw aan de Paterswoldseweg ontdek ik ‘Denkstertje’, een figuratief naakt in brons, gemaakt door Wladimir de Vries. Ik ben hier niet om dit beeldje aan te kleden, maar ik ben op weg naar Erik Stellinga (58). Met een zestal vrijwilligers runt hij de Kostuum-uitleen van ROC  Noorderpoort, afdeling Kunst en Multimedia.

Bij binnenkomst gonst het van pratende leerlingen. In dit gebouw vind je 13 mbo-opleidingen voor Artiest, Fotografie, Film, Art & Design en Multimedia. Jongeren worden hier opgeleid om voorstellingen, presentaties, fotoshoots of films/ videoproducties te bedenken, voor te bereiden en te produceren. Alles wat daarvoor nodig is, kan op school geleend worden.

Magie van het omkleden

De ouders van Erik runden een horecabedrijf met podium. De momenten waarop gewone dorpsbewoners zich omkleden tot een toneelkarakter en na het afschminken weer ‘gewone’ mensen werden boeiden hem mateloos. Erik koos voor een ander beroep, maar in zijn vrije tijd zette hij Kolder & Co op. “Met dit productiebedrijf heb ik menig mens zien veranderen in een toneelkarakter, daar smul ik nog steeds van” lacht Erik. Twee jaar geleden kreeg hij bij Noorderpoort een participatiebaan om de Kostuum-uitleen verder op te tuigen.

Het hele pakket in eigen huis

“Toen ik hier kwam was er al een kostuum-uitleen die met beperkte middelen en tijd tot stand was gekomen. Er is wat meer structuur gekomen, door alles op soort, kleur en maat te sorteren. Ook is de collectie uitgebreid met schoenen, hoeden, accessoires, make-up”, glundert Erik. Elders in het gebouw kunnen studenten terecht voor apparatuur en rekwisieten. Zodoende heeft Noorderpoort het hele pakket in huis.

Gemotiveerd samenwerken

De beroepsopleidingen van Noorderpoort staan landelijk hoog aangeschreven. Ik vraag Erik hoe dat kan. “Onze studenten zijn liefhebbers en al bij de toelating zeer gemotiveerd. Zij waarderen elkaars passie en er wordt vanzelfsprekend samengewerkt.” Dat betekent dat de vrijwilligers met gemotiveerde studenten te maken krijgen, die natuurlijk ook hun onzekerheden hebben.

Vrijwilligers denken en doen mee

“Mijn doel is om studenten de kans te geven te stralen”, vertelt Erik. Studenten die met een onrijp idee komen, bespreken met de vrijwilligers de mogelijkheden. De vrijwilligers onderhouden de collecties en vullen deze aan waar nodig. Wat doen de vrijwilligers nog meer? Erik: “Dat hangt van haar/ zijn eigen voorkeuren af. De één is handig met naald en schaar, een ander met accessoires en sieraden, een derde heeft het overzicht en de vierde is goed in administratie. Er is een algemene vacature”.
Erik benadrukt dat je wel van afwisseling moet houden en affiniteit moet hebben met theater. Je moet natuurlijk ook kunnen omgaan met jongeren.

Het bruist hier, zoals in ‘FAME’ ?

Vrijwilligster Saskia is ook aangeschoven. “Absoluut!  In alle creatieve uithoeken kun je je energie steken als vrijwilliger. Als je ziet hoe studenten van alles aangaan, elkaar waarderen en stimuleren. Heerlijk, daar doen we het voor”.

Dus wat let je om je hier als vrijwilliger aan te melden bij Kostuumuitleen?

Foto en tekst: Gerard van Duinen