Mensen maken Groningen: Gerard

Gerard is een belangrijk persoon bij de Oude Bieb.

Gerard is sinds februari 2019 vrijwilliger bij de Oude Bieb, de sociale huiskamer in Lewenborg. Er is een kringloopwinkel en er worden verschillende activiteiten georganiseerd. Gerard is een actieve man, woont in Kolham, is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij heeft 20 jaar in Oosterhoogebrug gewoond en is 5 jaar geleden verhuisd naar Kolham. Hij vertelt dat het meteen klikte toen hij bij de Oude Bieb ging solliciteren en nu is het bijna een tweede thuis. ”Bij mijn vorige baan waar ik 48 jaar met veel plezier heb gewerkt (hij werkte bij een enveloppen drukkerij die in 2018 failliet is gegaan) draaide het om productie en geld, hier krijg je een stukje rust en heel veel gezelligheid. Je doet het voor de mensen en ik ben een echt mensenmens”.

Gerard begon twee dagdelen als gastheer. Mensen verwelkomen, koffie, thee schenken en een praatje maken. Inmiddels is hij er vaker te vinden. Hij doet de bingo, klust, hielp met de verhuizing, maakte in de kringloopwinkel een pashokje, timmerde een paar boekenplanken aan de muur en daarnaast is hij degene die sommige ingebrachte spullen op marktplaats zet zodat de Oude Bieb nog wat extra inkomsten heeft. “Er zijn mensen die mij hartstikke gek vinden maar voor mij is het heel gewoon dat ik dit doe. Het houdt je jong om met zulke leuke en gemotiveerde mensen te werken.” Gerard is 67 en werkt inmiddels bijna 2.5 jaar bij de Oude Bieb. “Ik had het UWV gevraagd of ik vrijwilligerswerk mocht doen zodat ik niet meer hoefde te solliciteren”. Inmiddels is hij met pensioen.
Ze hebben een goeie aan hem dat is duidelijk. Ook als vrijwilliger kun je carrière maken, want Gerard vertelde dat hij gesolliciteerd had naar de functie van vrijwilligers coördinator afdeling Biebshop. Ik zie het hem helemaal doen. (Hij heeft deze functie gekregen). Voor mensen die twijfelen over het doen van vrijwilligerswerk zegt Gerard:”Neem die stap en probeer het, ga eens kijken, het kan je ook uit een isolement halen.”