Met de paplepel ingegoten

Vlak voordat de kinderkookclub van WIJVinkhuizen begint, spreek ik vrijwilligers Hilde en Shakuntala in de gezellige en knusse keuken van buurtcentrum de Wende in Vinkhuizen. Hilde zit er nu zo’n 5 jaar bij en Shakuntala 3 jaar en zij valt vooral in. De kinderkookclub bestaat wel al langer weet Hilde me te vertellen.

Veel ervaring

Beide vrouwen hebben veel ervaring met koken. Hilde heeft een pleegdochter met een Chinees restaurant en krijgt zo wat mee van de Chinese keuken. Ook is ze als boerderijkind al vroeg bij het koken betrokken. Ze denkt dat stadskinderen het minder met de paplepel ingegoten krijgen. Shakuntala heeft al sinds jongs af aan een passie voor koken en kookt ook graag in haar vrije tijd voor andere mensen. Ze maakt graag meerdere gerechten klaar, maar haar favoriet is toch wel de Hindoestaanse keuken.

Inspiratie

De kinderen van de kookclub zijn tussen de 8 en 12 jaar. Zij koken 4 weken achter elkaar op de dinsdagmiddag en daarna wisselt de groep en komen er weer andere kinderen. Aan het einde van de 4 weken krijgen ze een map mee naar huis met de recepten die ze gemaakt hebben. Hilde en Shakuntala halen de inspiratie voor de recepten van internet of van kookboeken en boekjes uit de supermarkt. Ze letten er vooral op of de recepten geschikt zijn voor kinderen.

Echt wat leren

Dat de kinderen echt wat leren tijdens het koken vinden ze belangrijk en leuk. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een mes? Shakuntala: ‘’Sommige kinderen weten weinig als ze hier komen, ze kennen bijvoorbeeld de broccoli niet. We stellen ze daarom ook vragen tussen het koken door, zoals: waar groeit de wortel? Hilde: ‘’Andere kinderen hebben al wat meer ervaring met koken. Zo is er een kind met een Afrikaanse moeder, die leert veel thuis. Dan sta je er meer los bij en kun je ze gewoon laten koken. Over het algemeen begeleiden wij vooral en doen de kinderen verder alles zelf. Wij helpen dan bijvoorbeeld alleen met het afgieten van een hete pan of het roeren in de pan.’’

Naast hun werk bij de kookclub doet Hilde nog vrijwilligerswerk in speeltuin de Apenkooi in Vinkhuizen en is ze twee dagen per week te vinden bij een jeugdknutselclub. Shakuntala helpt hier wel eens bij. Twee bezige bijtjes dus! Een andere vrijwilliger is gestopt, omdat ze een opleiding is begonnen. Daarom zijn ze dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de kinderkookclub.

tekst: Marieke Bergman
film: Bart Nieuwold