Met nieuwe kleren aan vol vertrouwen op sollicitatiegesprek!

Op een zonnige en warme middag ben ik op bezoek in het heerlijk koele pand van Dress For Success in de Nieuwe Ebbingestraat 57. Na vijf jaar in Sappemeer is de organisatie onlangs naar Stad verhuisd. Mensen met een minimuminkomen die er graag goed uit willen zien tijdens een sollicitatiegesprek, kunnen hier terecht voor een gratis set kleding. Als iemand wordt aangenomen, kan die nog een keer langskomen om een tweede set uit te zoeken. Wat een mooie formule!

Al tien winkels in Nederland

Dress for Success is een van origine Amerikaanse formule, die inmiddels tien vestigingen in Nederland heeft. Ter voorbereiding op een sollicitatie (óók voor zzp’ers, een participatie-baan, vrijwilligerswerk, stage) word je hier vakkundig en enthousiast in een compleet nieuwe outfit gestoken. Dus: niet alleen een broek of een jurk, maar ook een overhemd, een bloes, een trui, een paar schoenen en een tas!

Je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk!

Bij het uitzoeken van nieuwe kleren krijgen sommige mensen bij voorbaat al de kriebels, maar bij een sollicitatiegesprek is je outfit echt belangrijk. Niet alleen omdat je er dan leuk uitziet, maar ook omdat je je daardoor beter gaat vóélen. Want het geeft zelfvertrouwen als je weet dat je mooie kleren aan hebt. Waardoor de kans dat je tijdens je gesprek goed uit de verf komt ook groter wordt. Zoals het gezegde luidt: ‘Je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk!’ Om mensen met een kleine portemonnee een eerlijke kans te geven er mooi uit te zien, is er dus Dress for Success.

De werkwijze

Mensen kunnen hier niet op eigen initiatief gaan shoppen; ze worden aangemeld door de gemeente. Vaak heeft de deelnemer daar al presentatie- en sollicitatietrainingen gevolgd. Daarna volgt de aanmelding voor Dress for Success. De coördinator neemt dan contact op om een afspraak te maken voor een ‘kleedsessie’ met een stylist. Deze mogelijkheid is er niet alleen voor vrouwen: er is ook een uitgebreide herencollectie. Merian vertelt dat ze sinds de verhuizing naar Stad ook alweer zes mannen in een nieuw jasje hebben gestoken!

Aanpassen aan de mens en aan de vacature

Dress for Success heeft kleren in verschillende maten, in neutrale en in fellere kleuren, in rustige effen stoffen en in uitgesproken dessins. De outfit moet bij de kandidaat passen en bij de functie waarop gesolliciteerd wordt. Er komen kandidaten binnen met verschillende achtergronden; zowel ‘laag’ als ‘hoog’ opgeleid. Wat ze gemeen hebben is dat het ze in het leven niet altijd voor de wind is gegaan. Meriam benadrukt dat de kleren echt bij iemand moeten passen; dat je je er echt prettig in moet voelen. Dan reageren mensen blij verrast: ‘Ben ik dit? Echt waar? Zó mooi!’

Wat zijn je taken als coördinator?

Als coördinator ben je het eerste aanspreekpunt voor de deelnemers en voor je stylisten. Je bewaakt de algemene gang van zaken, je stuurt je collega’s aan, je leidt het teamoverleg (ongeveer 1 keer per 6 weken), je maakt het rooster. Onderhoudt de contacten met gemeente, bedrijven (donateurs) en met de andere Nederlandse vestigingen. Moet overzicht kunnen houden, je hebt goed contact met je team, je bent zelfstandig en representatief en je werkt volgens internationale codes, omdat er verantwoording moet worden afgelegd in New York, de bakermat van Dress for Success. Doet zelf alleen een stylingsessie als er bv. door ziekte geen collega beschikbaar is. Als tijdsinvestering moet je rekenen op 8 uur per week; als je een Participatiebaan hebt, 16 uur per week. Je bent vrij om de dagdelen te kiezen die jou het beste uitkomen.

tekst en foto: Magda Bootsma