Mooie avond over burgerinitiatieven

Gisteravond (13 februari) waren zo’n 20 mensen met elkaar in gesprek over burgerinitiatieven. Wat een geslaagde avond was dat! Want hoewel het programma klaar was om halftien stonden  mensen na tienen nog na te praten en uit te wisselen. Henk Kinds van Katalys bracht aan het begin van de avond al veel energie met zich mee door te vertellen hoe hij aankeek tegen Burgerinitiatieven. De grote kracht van burgerinitiatieven zit volgens hem in de overtuiging en de wil waarmee mensen hun initiatief vormgeven, het feit dat ze het samen doen -en hij wees erop hoe belangrijk het is dat de groep die het opstart en gaande houdt zo divers mogelijk is (qua leeftijd, sociale achtergrond). Dat het initiatief ook echt impact maakt, iets teweeg brengt en veranderd is een belangrijk factor van succes.

Over knelpunten, succesfactoren en meer

Het grootste deel van de avond gingen we met elkaar in gesprek over knelpunten en succesfactoren, over de toekomst en zaken (positief of negatief) die initiatiefnemers niet verwacht hadden bij het opstarten van hun initiatief. De aanwezigen rouleerden langs tafels waar deze gesprekspunten aan de orde werden gesteld, zodat ze zoveel mogelijk verschillende mensen ontmoetten en hun eigen burgerinitiatief telkens van een andere kant konden belichten. De geplande 10 minuten per tafel/onderwerp bleek vaak te weinig want iedereen werd wel getriggerd door het onderwerp en was nieuwsgierig naar andermans ervaring.

Wees eigenwijs!

Aan het eind van de avond brachten we alles samen en het was mooi te zien dat de zaal zich herkende in een aantal punten: Wees eigenwijs, zorg ervoor dat je onafhankelijk blijft van gemeente/instanties, want het is jouw initiatief, houd het in eigen hand. Een lange adem hebben belangrijk, en soms mislukt of verdwijnt een initiatief maar daar is niets mis mee want degenen die ermee waren begonnen hebben daar zeker van geleerd en zijn er door gegroeid. Regelgeving en bemoeienis van overheden kan een knelpunt zijn omdat het soms dwars staat op wat een bewoners willen bereiken, wat altijd jammer is omdat, zoals iemand het formuleerde, het plan dan platgeslagen wordt. Het leuke van burgerinitiatieven, hoorden we,  is dat er soms zoveel reacties komen, mensen mee gaan doen en dat er onverwacht zoveel gezelligheid van komt. Er was veel idealisme in de zaal, de mensen wilden echt iets bereiken  – precies wat Henk Kinds noemde als voorwaarde om een initiatief te laten slagen. Om een paar voorbeelden te noemen van wat ze wilden bereiken: dat meer mensen hun eigen apparaten gaan repareren, het gebied LeRoy nog eens 50 jaar blijft bestaan, meer mensen mee gaan doen met Parkrun op zaterdag in het Stadpark, In Selwerd/Paddepoel meer mensen bereikt gaan worden die ondersteuning nodig hebben, dat de betrokkenheid in de wijk groeit en mensen in hun kracht komen te staan en dat wooninitiatieven ondanks veel tegenwind toch de kop op blijven steken.