Niet ophouden, altijd doorgaan in Lewenborg

Gerrit Vos woont aan het Le Roy-gebied in de wijk Lewenborg. Het is alweer meer dan veertig jaar geleden dat hij voor zijn kinderen mogelijkheden voor een speelplek zag in deze stedelijke jungle. Sindsdien heeft het gebied hem niet meer losgelaten en is hij al enkele decennia bestuurslid van Stichting Le Roy Groningen. Gerrit is van het noad-principe: “niet ophouden, altijd doorgaan.”

Korven en kruiden

We ontmoeten Gerrit in het Le Roy-huis. Een plek waar regelmatig cursussen gegeven worden, over amoeben, “dat zijn eencellige diertjes in het water,” over onderzoek met de microscoop en over het houden van bijen en korven vlechten. Naast het gebouw kijkt een hele rij bijenkasten en korven uit over een kruiden- en bloementuin. Op het dak van het gebouw ligt een plantendek. Buiten de hekken ligt nog zes hectare stadsgroen. Alles voor en door de bewoners.

 

Stadsweg

Wandelend door het gebied merk je weinig van hoe het hier vroeger was. De Stadsweg die ooit ononderbroken vanaf de Oostersluis in Groningen naar Delfzijl liep, wordt nu voor een deel bedekt door de wijk Lewenborg en door het Le Roy-gebied. Het open vlakke land is omgetoverd in een boomrijk terrein vol heuvels en hellinkjes, water en stenen bouwwerken. Inmiddels staan er zo’n 770 bomen en twintig verschillende soorten. Een paradijs voor vogels en andere diertjes.

Materialen ontdekken

Het is een avontuurlijk terrein waar de jeugd hutten bouwt en waar je met een trekpontje het water over kunt steken. Het touw van het pontje is -alweer- losgemaakt. Want ja, er is ook vandalisme. “Vanmiddag even herstellen,” zegt onze gids nuchter. “Dit hoort nou eenmaal bij jeugd van een bepaalde leeftijd. Die moeten materialen ontdekken.” Gerrit is van het soort die dat dan opknapt en gewoon verder gaat.

Stapelen

We lopen over een pad naar de Ecokathedraal. Langs het pad staan verschillende bouwwerken. Louis Le Roy, de man die in 1973 van de gemeente de vrije hand kreeg om het gebied in te richten, had allerlei ideeën over dit soort bouwsels. De mens bouwt en de natuur neemt het daarna over. Het belangrijkste idee achter hoe de bewoners nu met dit gebied omgaan is dat het van de bewoners is en dat zij het maken en onderhouden.

We komen op een plek waar een heel complex van stapelingen staat. Het ligt achter het huis van de bouwer, de projectdrager van de Ecokathedraal. “De crux is,” zegt Gerrit, “de bewoner moet invloed uitoefenen op zijn omgeving.”

Buitenlanders

Dit gebied wordt door ideeën van bewoners gestuurd en dat kan voortdurend veranderen. Bewoners mogen met projectvoorstellen komen, het bestuur kijkt dan of het in het geheel past en of het financieel haalbaar is, en dan mogen mensen het zelf uitvoeren.

Het bestuur zoekt een nieuwe voorzitter. Die moet goed met bewoners kunnen overleggen, maar ook met de gemeente en met de buitenlandse bezoekers. Want er is internationale belangstelling voor de Groninger aanpak van bewonersparticipatie in openbaar groen.

Ook invloed uitoefenen op de omgeving? En interesse in bestuurswerk? Dat kan bij Stichting Le Roy Groningen.

Tekst: Leonie Barnier

Film: Bart Nieuwold